Щангите чакат споразумение за допинг наказанието


Щангите чакат споразумение за допинг наказанието

1430 0

Българските щангисти ще се опитат да достигнат до споразумение с Международната федерация по вдигане на тежести, след като дадоха положителни допинг проби.

11 национали бяха хванати със станозол при извънсъстезателен допинг тест в началото на март. Оказа се, че забраненото вещество е попаднало в организма на състезателите след употреба на хранителната добавка "Трайбест". Наличието на станозол не било указано от съдържанието на препарата, както бе потвърдено от изследвания в чъждестранни лаборатории.

"Чакаме да ни кажат кога ще бъде насрочена дата за задължителното по процедура изслушване, на което да предоставим нашите доказателства", обяви президентът на българската федерация Неделчо Колев, цитиран от "България Днес". - Наели сме адвокат, който движи нещата. Имаме желание да договорим евентуалното наказание предварително, доколкото позволява правилникът. За целта ще пътуваме до централата на Международната федерация заедно с представители на спортното министерство и Българския олимпийски комитет".

Основната цел е състезателите да получат максимум 6-месечно наказание. То ще позволи на тежкоатлетите да участват на световното първенство в САЩ, което е през ноември. Надпреварата е втората част от олимпийските квалификации.

Преди броени дни Международната федерация не наказа хванатата с допинг световна вицешампионка Джон Хва Ри. Севернокорейката даде положителен тест на първенството през миналата година. Единствената санкция за нея е отнемане на сребърния медал от шампионата в Алмати.

В петък федерацията ще има общо-отчетно събрание, на което ще се съберат всички клубове. На него ще бъдат коментирани успешната година и поредният допинг скандал.

"Ето как се оказахме без вина виновни, анализира ситуацията Неделчо Колев. - Яд ме е за момчетата и момичетата. За някои от тях всичко може да свърши. Ще натискаме за разрешение на ситуацията колкото се може по-скоро".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички