Щангистите се надяват на порицание и да участват в Рио


Щангистите се надяват на порицание и да участват в Рио

4484 0

С порицание или забележка се надяват да се разминат българските щангисти, в чийто проби бе открито наличие на анабола станозолол. Това обяви президентът на федерацията Неделчо Колев.

"Резултатите от изследванията на хранителната добавка доказват, че не сме виновни. Сега започваме да се борим, за да можем да участваме на олимпийските игри в Рио и да защитим престижа си и името си", заяви той на пресконференция.

Федерацията ще пледира за минимални наказания. За четиримата, които вече веднъж са имали допинг наказания ще се преговаря за порицание или забележка, тъй като при второ лишаване от състезателни права ще бъдат наказани доживот.

За останалите 7 ще се пледира за наказания между 4 и 6 месеца, за да могат да участват на световното първенство през есента. Там се раздават квоти за олимпийските игри в Рио догодина.

"Смятам, че президентът на международната федерация Тамаш Аян ще прояви разбиране и ще помогне. Ще настояваме за максимално бързо изслушване и разглеждане на процедурата", добави Колев.

Все още не е ясно какво ще се случи с глобата от 500 хиляди долара, но българската федерация ще настоява за намаляване на сумата. "Нямаме тези пари", каза той.

Няда да бъде завеждано дело срещу фирмата доставчик на препарата "Трайбест" за пропуснати ползи, тъй като тя е с уставен капитал от 100 лева. Собственикът й Марио Маринов се е извинил за недоразуменията и е поел вината, тъй като и неговите анализи са показали наличието на станозолол.

Разбра се още, че щангите ни са загубили такса за участие от 12 070 евро, която не е ясно дали ще бъде върната, 20 хиляди лева от заплатени самолетни билети, и отделно по груби преценки около шест медала от европейското първенство.

"Само с тези медали и евентуално още двама-трима души в шестицата щяхме да си осигурим бюджет от 1 милион лева за следващата олимпийска година", заяви генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички