Матей Мохорич спечели “Милано - СанРемо”!


Матей Мохорич спечели “Милано - СанРемо”!
Снимка: Getty Images/Guliver

981 0

Матей Мохорич (Bahrain-Victorious) спечели първият монумент за годината - “Милано - СанРемо” с дръзка атака по спускането след височината “Поджо”.

Словенецът успя да задържи зад себе си доста оредялата група на фаворитите в последните пет километра и прекоси финала на само две секунди пред втория Антони Туржис (Total Energies). В дебютният си старт за годината, завърналият се от контузия Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) успя да завоюва третото място на подиума.

“Милано - СанРемо” ежегодно е първата от петте големи класики за годината и е най-дългото еднодневно състезание в професионалното колоездене. Със своите 293 километра от Милано до СанРемо преминаващи по Италианската Ривиера, това е едно истинско изпитание за възможностите на най-добрите колоездачи в света.

На старта, поради грипни заболявания, не застанаха някои от големите фаворити за победата. Сред тях бяха шампионите от 2021-ва и 2019-та Яспер Щойвен (Trek-Segafredo) и Жулиян Алафилип (Quick-Step AlphaVinyl), Сони Колбрели (Bahrain-Victorious), както и спринтьорите Кейлъб Илън (Lotto-Soudal) и Сам Бенет (BORA-hansgrohe).

Откъсването в надпреварата беше от 8 състезатели, който се сформираха още в първия километър. Евгени Гидич и Артьом Закаров от “Astana Qazaqstan Team”, Алесандро Тонели (Bardiani-CSF-Faizanè), Филипо Таляни и Рикардо Алехандро Цурита от “Drone Hopper - Androni Giocattoli”, Самуеле Риви и Диего Пабло Севиля от “Eolo-Kometa”, както и Филипо Конка (Lotto Soudal) бяха избягалите напред от основната група.

Бегълците бързо натрупаха аванс от над 4 минути, след което от “Jumbo-Visma” изпратиха Йос Ван Емден начело в основната група, с цел разликата да не расте така главоломно нагоре.

Повече от 100 километра, Ван Емден поддържаше изоставането на “пелотона” между 4 и 5 минути. След като нидерландецът се оттегли от челната позиция, пасивът спрямо бегълците постепенно нарастна до близо 7 минути.

Сериозно увеличаване на темпото в групата започна на “Капо Веле”, където разликата отново беше намалена до 4’30”, 55 километра преди края.

Лидерът на “Ineos Grenadiers” за това състезание - Том Пидкок, не се намираше в най-добрата си форма и изостана от групата на фаворитите по изкачването “Капо Берта” на 36 километра от финала.

Разликата продължаваше да пада главоломно, в групата се караше с много висока скорост при захождането към “Чипреза” (5,6км 4,1% наклон). Лош късмет извади Петър Саган (Total Energies), който имаше механичен дефект и трябваше да спре и да изчака нов велосипед, с който да продължи. Така стана ясно, че и тази година Саган няма да успее да спечли своята първа победа в СанРемо.

Ян Поланц и Давиде Формоло (и двамата от “UAE Team Emirates”), засилиха темпото по изкачването, което сложи край на надеждите за победа на повечето спринтьори, включително и Фабио Якобсен (Quick-Step AlphaVinyl), който не успя да се задържи с лидерите.

Само двама от първоначалните осем бегълци, бяха останали пред основната група. Самуеле Риви и Алесандро Тонели се изкачиха на “Чипреза” с едва 40 секунди аванс пред оределият “пелотон”.

Въпреки всичко, още преди подножието на “Поджо” дуото отпред бяха застигнати. След започването на финалната височина, започнаха и големите атаки на фаворитите, като най-сериозните ускорения бяха дело на Тадей Погачар (UAE Team Emirates).

Многобройните опити за откъсване от страна на словенеца, бяха прихващани от лидерите на “Jumbo-Visma” Ваут Ван Аерт и Примож Роглич, както и от Матю Ван Дер Пул. Така Погачар не успя да се откъсне успешно сам напред.

Нещата се успокоиха за малко след преодоляването на “Поджо” и точно тогава дойде шеметната атака на Матей Мохорич, който показа страхотни нерви по спускането. Той успя да създаде тънка пролука между себе си и останалите колоездачи.

Неразбирателството отзад позволи на Мохорич да задържи крехкия си аванс и при навлизането в последния километър от състезанието. На около 800 метра от финала се получи инфарктен момент, тъй като веригата на словенеца падна, но той бързо успя да я качи и да не загуби много от преднината си.

Туржис се осмели пръв да започне с ускорение от групата, с надеждата да хване сътезателя на “Bahrain Victorious”, но това така и не се случи.

Мохорич, който миналата година спечели двата най-дълги етапа в “Тур Дьо Франс”, прекоси линията първи и спечели най-дългата колоездачна класика за първи път в кариерата си.

Усилията на Туржис се отплатиха с второ място на финала, а завърналият се след тежка контузия Матю Ван Дер Пул успя да победи в спринта за последното място на подиума.

Смятаните за двамата най-големи фаворити за победата - Тадей Погачар и Ваут Ван Аерт, останаха на пета и съответно осма позиция.

Топ 10 на “Милано - СанРемо”:

1. Matej Mohorič (Slo), Bahrain-Victorious, in 6h27’49”

2. Anthony Turgis (Fra), TotalEnergies

+2s

3. Mathieu van der Poel (Ned), Alpecin-Fenix

st

4. Michael Matthews (Aus), Team BikeExchange-Jayco

st

5. Tadej Pogačar (Slo), UAE Team Emirates

st

6. Mads Pedersen (Den), Trek-Segafredo

st

7. Søren Kragh Andersen (Den), Team DSM

st

8. Wout Van Aert (Bel), Jumbo-Visma

st

9. Jan Tratnik (Slo), Bahrain-Victorious

+5s

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички