С противозаконно решение: Легендарният треньор на щангистите Иван Иванов свален след 12 години


С противозаконно решение: Легендарният треньор на щангистите Иван Иванов свален след 12 години
Снимка: LAP.BG/Любомир Асенов

4500 0

Легендарният треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов е свален от поста си с еднолично решение. За изненадващото и противозаконно действие след 12 години за Иванов начело на националите информираха колегите от "Мач Телеграф".

Решението е взето еднолично от президента на федерацията Неделчо Колев, като освен Иван Иванов са премахнати и неговите помощници. Решението обаче е противозаконно, защото не е взето от Управителния съвет, както е по правилник. Поради това може да бъде оспорвано в съда.

Известно е, че на върха на родните щанги има двувластие. През 2021-ва година с пълно мнозинство е избран Ариф Маджид, който обаче не е вписан в съда заради процедурни проблеми. Неделчо Колев формално води федерацията и не е спирал да го прави.

Националите пък се оплакват от него, че саботира подготовката и участията им на големи първенства, както и че не им дава заплати. Те са споделяли и че не биха тренирали при друг извън Иван Иванов, така че със сигурност ще има реакция.

На 5 януари в Министерството на младежта и спорта е входиран план за подготовката на тежкоатлетите през 2023-та година. Тази подготовка е изключително важна, тъй като догодина следват Олимпийските игри в Париж.

За подготовката обаче са вписани Пламен Аспарухов, Кристияна Колева и Лъчезар Кишкилов като треньори на националния отбор (а не Иван Иванов).

Аспарухов вече бе начело на националите, и то в два периода (2001-2004 и 2007-2008). При него е и последният ни олимпийски шампион в щангите - Милен Добрев. При Аспарухов имаше и други успехи, но и сериозни скандали с допинг. Последният от тях едва не закри щангите в България (през 2008-а целият ни тим без Добрев бе изхвърлен от олимпийските игри).

Преди успеха на Карлос Насар през 2021-ва, при Аспарухов бе и последният световен шампион българин - Иван Стоицов през 2007 година в Тайланд. При тези постижения за Аспарухов редом до него като помощници са именно Кристияна Колева и Лъчезар Кишкилов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички