Проклятието да биеш Кличко


Проклятието да биеш Кличко
Снимка: Getty Images/Guliver

2838 0

Датата е 16 ноември 1996 година. На ринга в зала "Шпортхале" в Хамбург се качва Владимир Кличко в първия си мач като професионален боксьор само няколко месеца след като е станал олимпийски шампион в Атланта. Съперникът му е непретенциозният италианец Фабиан Меца. Минута и 35 секунди след гонга той е на земята, нокаутиран от бъдещото страшилище на ринга. Така започва славната кариера на Владимир. Кариера, в която той е опитвал вкуса на загубата само три пъти. След дебюта си Влад завърта 24 поредни срещи без поражение, като 21 от тях са спечелени с нокаут.

Така, докато не ид­ва 5 декември 1998 година. Кличко защитава интернационалната титла на WВС пред родна публика в Двореца на спорта в Киев тогава на 22 години Владимир се изправя срещу 8 години по-възрастния от него американец Рос Пюрити. И когато всички очакват лека победа за Кличко, идва нокаутът в 11-ия рунд, който праща любимеца на публиката на земята. Влад губи пояса, но не и надеждата. Следват 16 поредни победи, с които той печели овакантената европейска титла, връща си интерконтиненталния пояс на WBC и триумфира като световен шампион в тежка категория на WBO.

Така идва мач номер 40. Кличко трябва да брани световната титла с мач срещу южноафриканеца Кори Сандърс. Битката е насрочена за 3 март 2003 година в Хановер, малко повече от две седмици преди 27-ия рожден ден на Владимир. Сандърс също както Пюрити, е с 8 години по-опитен от Кличко. Украинецът отново е шокиран. Този път нокаутът идва в 27-ата секунда на втория рунд.

Година по-късно идва и последната до този момента загуба на Кличко. На 10 април 2004-та той е нокаутиран в петия рунд от 31-годишния американец Лемън Брюстър в Лае Вегас.

Но какво се случва с тримата палачи на Владимир след паметните битки. Оказва се, че всички те имат тежка съдба.

След като спира със състезателната си кариера през 2003 г., нещата за Рос Пюрити (54 мача, 31 побе­ди, 27 с нокаут, 20 загуби и 1 равен) тръгват стремглаво надолу. Някогашното страшилище на ринга губи почти всичките си пари на хазарт и изпада в сериозна психологическа дупка. На всичкото отгоре, за да стане грозната картинка пълна, жена му го напуска. Малко по-късно иска развод и го осъжда да й плаща по 20 000 долара годишна издръжка. Това се оказва непосилно за Пюрити, който вече е на дъното на нищетата. Живее в каравана и обикаля Щатите в търсене на нов късмет. Той му се усмихва през 2006 година, когато случайно минава през Уичита - най-големият град в Канзас. Там се среща с приятел от детинство, койго му предлага работа в местна гимназия като учител по физическо. Рос работи там и до днес, като разказва на възпитаниците си за великата победа над Владимир Кличко.

Когато през 2003 г. Корнелиус Сандърс, по прякор Снайпера, нокаутира Владимир Кличко във втория рунд за световната титла в тежка категория на WBO, авторитетното списание "Ринг" нарича боя "Разочарованието на годината". Всички очакваха здрава битка, която така и не видяха.

В кариерата си Сандърс има 46 професионални боя и 42 победи, 31 от които с нокаут. Инкасирал е едва 4 загуби. След като приключва с бокса през 2008 г., животът му тръгва като по вода. Щастливо женен, той се установява в родната Претория, където купува имение за близо 2 милиона долара. На Снайпера обаче явно не му е било писано да бъде щастлив. На 22 септември 2012 г. той е прострелян при въоръжен грабеж в ресторант. Съпругата му Сузет разказва, че той е умрял като герой, предпазвайки с тяло от куршумите невръстната си дъщеря.

За Лемън Брюстър всичко на ринга приключва на 30 януари 2010 година, когато губи с технически нокаут от финландеца Робърт Хелениус. Той получава тежка аркада в дясното око, впоследствие се оказва, че повече няма да може да вижда с него.

От всички палачи на Кличко обаче Брюстър е най-добре. През 2011 година той основава мениджърска агенция, която работи и до днес. За боя си с Хелениус Лемън твърди, че съперникът му е имал метални елементи в ръкавиците, които са го осакатили. Дали обаче е така, по всяка вероятност никога няма да разберем.

Близо 10 години след последната си загуба на професионалния ринг от Лемън Брюстър Владимир Кличко е изправен пред българското предизвикателство Кубрат Пулев. Битката на годината е точно след 20 дни -на 6 септември в Хамбург, а украинецът залага и четирите си пояса.

Мръсни номера от щаба на Влад не липсват. С допинг проверките, психоатаките и малкото осигурени покани Кличко се опитва да разклати нашия. Кубрат обаче знае, че това е шансът на живота му и едва ли ще го изпусне. Кобрата е мъжкар, а и едва ли се интересува от съдбата на предишните палачи на Владимир. Най-малкото защото Пулев знае, че той може да е следващият, който да прати Кличко на пода.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички