Георги Стоименов: Кобрата е по-умен и по-добър от Кличко


Георги Стоименов: Кобрата е по-умен и по-добър от Кличко

5642 0

Георги Стоименов е роден на 17 април 1952 г. в София. Откривател и личен треньор на Серафим Тодоров - олимпийски вицешампион, трикратен световен и европейски шампион. Години наред е треньор в националния отбор. В боксовите среди е известен с прякора Терсенето.

"Защото съм с обратен гард. Като дете треньорът ми казваше, че удрям на терсене и оттам ми го лепнаха", казва Стоименов, който днес ръководи боксовия клуб Левски.

Намирам ви в залата по бокс, веднага строихте децата да се държат по-сериозно. Така ли минава един ваш ден?

- Общо-взето, да. В бокса е минал почти целият ми съзнателен живот. Сега залата е празна, защото повечето момчета са на състезание. Аз не ги деля на българчета и ромчета. За мен децата са си деца. Имат нужда от подкрепа, доверие и разбиране. Много таланти имаме, сега покрай Кобрата напливът е огромен. Идват на талази и всички искат да са като него. Не връщам никого. Кубрат е най-голямата реклама на нашия спорт. Трагедията е, че ги правим хора, шампиони и като стигнат до мъже, един по един бягат. Трябва да хранят семейства, а за заплати пари няма. С горчиво чувство казвам, че създаваме бъдещи телохранители.

Познавате Кубрат и Тервел Пулеви от деца. Какво си спомняте от годините, в които те прохождаха в бокса?

- Техният баща Венко е бивш боксьор, шампион на България в тежка категория. Той ги доведе в залата на ЦСКА. Тогава аз бях главен треньор на мъжете. Бяха малки, кльощави хлапета, но с нрав. След това израснаха, имат страхотен ген от татко си. Дадох ги на Борислав Бояджиев да ги тренира. Тогава той бе млад, перспективен треньор. Интересното е, че преди да ги доведе в ЦСКА, Венко е отишъл с децата в „Левски“, но там не са му обърнали внимание. Мога да кажа само добри думи за момчетата. Възпитани и умни. С интелект. Тервел има две висши. Рядко може да срещнете боксьори като тях двамата. Хем интелигентни, хем отлични спортисти. Серафим Тодоров бе виртуоз, но за него бе най-добре да говори само на ринга, не извън него. Бе красив да се гледа. Елегантен, техничен. Танцуваше. Той се сресваше, излизаше да се боксира и след последния гонг косъм не му бе мръднал от главата.

Как ви се струват шансовете на Кобрата срещу световния шампион?

- Категорично 50 на 50. Кличко е просто един крив боксьор. Той не може да се мери по атрактивност с Кобрата. Владимир никога не е бил от калибъра на Майк Тайсън или на някой от другите големи в тежка категория. За разлика от него Кубрат има мощен удар. Друг въпрос е дали съдийството ще бъде обективно. Кличко все пак живя дълги години в Германия, има стара слава там и страхотно лоби.

Как според вас трябва да подходи нашето момче?

- Не бива да се хвърля в началото, дори и да получи някой удар. Кубрат има добра защита. Никога не е бил обикновен бияч, а такива - много у нас. Винаги е бил мислещ боксьор. Внимателно трябва да разиграе рунд-два. Силата на Кличко е в това: ако удари - удари. Ако не те нацели обаче, захваща те и те изтощава с прословутите му клинчове. Цял живот е бил такъв. Кубрат е много разнообразен. Удря горе, удря долу. Длъжен е да кръстосва ударите. Да му вкара хубав десен прав в трупа, колкото се може по-рано в боя. Това ще наруши дишането на украинеца. Боксьор, който е ударен там, инстинктивно сваля ръцете, когато го атакуват. Това е защитна реакция, защото го боли. Свали ли ръцете, ще открие лицето и тогава ще стане лесна мишена за нашия.

Какви са впечатленията ви от братя Кличко?

- Познавам ги лично от годините, които прекарах в Киев. Бяхме съседи. Не мога да кажа лоша дума. Винаги са се отнасяли с уважение към мен. Познаваме се още от аматьорите, когато се срещахме по големи първенства. Винаги са се спирали и са разговаряли, когато сме се засичали.

Владимир Кличко е по-висок, с по-дълги крайници, а последните му снимки от базата в Австрия респектират. Имаме ли основание да се тревожим?

- Я стига! Кобрата какъв е? Да не е хванат от улицата! Та той е официален претендент за световната титла. Той е боксьор до мозъка на костите си. Факт е, че някои физически данни са в лек превес на украинеца. Вие не гледайте колко големи са му мускулите. Силата на удара в бокса идва от краката. Мощта е там. Не помагат никакви анаболи или каквото и да е там, ако не си техничен и не си наясно как да контролираш тялото си. Истинският нокаут е, като го цапардосаш, да падне по очи, напред, а не да залитне назад. Лично аз не вярвам, че Кличко ще нокаутира Кобрата. Напротив, вярвам в обратната развръзка.

На кого оприличавате Кубрат от предишните ни боксьори като стил?

- Въпреки че са в различни категории, на Серафим Тодоров. Много е близка играта на Кобрата до тази на Сарафа. Кобрата е много техничен, не рискува и не получава тежки удари. Такъв беше и Сарафа едно време. Пулев никога не се е хвърлял слепешката напред. Не е глупак и не е хамалин. При него всичко е с разум и с премерен риск. България винаги е имала отлични боксьори, но Кобрата вече е в друго измерение. Старата школа у нас се запази най-вече в „Славия“. Винаги ще бъда благодарен на Николай Стоянов (изпълнителен директор на клуба - б.а.), който направи невероятни неща едно време за Серафим, когато напуснахме ЦСКА. Пак от „Славия“ излезе и сегашният ни световен шампион при юношите Благой Найденов (81 кг). Също едно момче, което има потенциал да наследи Кобрата при аматьорите в тежка категория след време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички