Примож Роглич спечели Обиколката на Баските, направи голям жест на финала


Примож Роглич спечели Обиколката на Баските, направи голям жест на финала
Снимка: Getty Images/Guliver

1715 0

Примож Роглич (Jumbo-Visma) спечели Обиколката на Баския, а Давид Годю (Groupama FDJ) се поздрави с победа в последния етап. Годю и Роглич направиха дълга атака, откъсвайки се от първата група и никой не успя да ги хване. Двамата се поздравиха преди финала и Роглич остави Годю да вземе етапната победа.

Последният етап беше сравнително къс, едва 111км, но с над 3200м положителна денивелация и общо 7 категоризирани изкачвания. Първите две стръмни изкачвания доведоха до няколко атаки, като Хю Карти (Education First Nippo) беше един от най-активните колоездачи в тях. Оформи се ранно откъсване, но скоростта в основната група беше толкова висока, че бегълците не успяха да се измъкнат напред. Други колоездачи използваха всяка възможност, за да си пробият път към първите позиции на групата. Свирепите атаки бяха ясно предупреждение за това, което предстоеше.

След приключване на изкачването “Azurki” на 23км след старта, Енрик Мас (Movistar), Ричард Карапаз (Ineos), Патрик Бевин (Israel StartUp), Хю Карти (EF Nippo), Бен О’Конър (AG2R), Омар Фрайле (Astana) и Антван Толхоук (Jumbo-Visma) направиха сериозна атака и разтревожиха колоездачите на UAE.

Следваше изкачването “Elosua - Gorla” след изминати 35км и битката за генералното класиране стана много сериозна. Марк Падън (Bahrain Victorious) и Карлос Верона (Movistar) бяха първите, които преминаха през височината, което показваше, че темпото задавано от UAE не е много бързо. Веднага след това, Гьом Мартен (Cofidis) и Сам Омен (Jumbo-Visma) последваха двамата бегълци, а след това и от UAE пратиха Марк Хирши напред в откъсналата се група. Изкачването смали основната група до само 30-40 колоездачи, но голямата изненада дойде при бързото спускане след височината. От Astana ускориха темпото и Роглич веднага ги последва, докато временият лидер Брендън Макнълти (UAE) и Тадей Погачар (UAE) се поколебаха и останаха твърде назад. Битката за генералната победа започна и Роглич усети своя шанс.

Други състезатели от няколко отбора се присъединиха към Astana и Роглич и затвориха откъсналата се група. След приключване на спускането, Погачар и Макнълти бяха на 20 секунди пред лидерската група, то беше и моментът, в който състезанието беше загубено за UAE. Погачар работеше, за да помогне на Макнълти, но настоящите възможности на младия американец бяха недостатъчни, за да успее да запази контакт с лидерите по стръмното изкачване “Krabelin”. Тогава от екипа на UAE казаха на Погачар да продължи сам напред, но той вече беше изостанал на повече от 30 секунди от лидерите, след като беше работил в преследването.

Той намали разликата до близо 20 секунди, но Роглич атакува от първата група и единствено Давид Годю и Хю Карти успяха да продължат заедно със словенеца. Тримата работеха добре заедно и авансът им пред останалите започна да расте. С отминаване на километрите до последното изкачване, Погачар се опита да поведе преследването, но разликата продължаваше да бъде около 1 минута. Алехандро Валверде (Movistar) на няколко пъти се опита да се откъсне, но беше прихващан от Адам Йейтс (Ineos), който единствен помагаше на Погачар с работата по догонването.

Макнълти даде всичко от себе и известно време беше в обсега на групата на Погачар, но не издържа и изоставането му започна да расте още повече. Американецът беше на 3 минути зад лидерите при започване на финалната височина. По време на изкачването “Arrate”, Годю ускори и “изръси” Карти от лидерсктото трио. Така Роглич и Годю продължиха сами начело, Погачар се намираше на 55 секунди, изходът от етапа и състезанието бяха ясни.

Двамата караха заедно по изкачването и в навлизане на последния километър се поздравиха и се споразумяха за споделяне на победата, вместо да се атакуват. Така Годю взе етапната победа, а Роглич - генералната победа.

След като миналата година загуби победата в “Тур Дьо Франс” в последния етап от Погачар, а тази година загуби Париж-Ница в последния етап, поради падане, Роглич направи това, което другите му бяха направили и извади впечатляваща финална победа.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички