Параолимпийците са взели най-много пари от държавата, разкри министърът


Параолимпийците са взели най-много пари от държавата, разкри министърът

1609 0

През последните седмици бяха изнесени доста спекулативни информации относно финансирането на българските параолимпийци. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев в отговор на конкретен въпрос на депутата от БСП Георги Търновалийски на днешния парламентарен отбор.

Зададеният въпрос беше заради конкретно изказване на председателя на Българската параолимпийска федерация Илия Лалов, че до края на годината състезателите ни, които спечелиха седем медала от Световното първенство в Катар, няма да имат никакви пари от държавата за подготовка за Олимпиадата в Рио догодина. Квалификационните норми ще трябва да се покриват в първите месеци на 2016-та година.

От думите на Кралев обаче излезе, че Българската параолимпийска федерация била най-финансираната от държавата. Спортният министър подкрепи тезата си с числа – параолимпийците били получили общо 535 000 лева от държавата за подготовка и за административни разходи. 460 000 лева са били за подготовка на 12 спортисти – това правело по над 38 000 лева на човек, което значело, че параолимпийците ни взели най-много държавни пари от професионалните спортисти. В статистиката на спортното министерство Федерацията на параолимпийците била на 17-то място по абсолютна сума на получени средства от общо 77. Параолимпийската федерация може да кандидатства за финансиране за високо спортно майсторство и през 2016-та година, уточни Кралев.

На въпроса дали до края на година ще бъдат отпуснати още пари Кралев отговори, че България няма да загуби нито един спортист, . Българските параолимпийци са получили най-много средства според числата, каза Кралев. Той уточни, че повече пари до края на годината няма да има. Догодина обаче щяло да има нова програма за хора с увреждания, които се занимават професионално със спорт. С тази програма ще се финансират конкретни спортове, в които се развива професионална дейност от спортисти с увреждания, уточни Кралев. Той добави, че догодина ще има 18% увеличение на парите за параолимпийците. Спортният министър уточни и, че никога спортното министерство не е отделяло надбавки за треньорите на спортистите, донесли златни медали за България.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички