Отново заради скандали: Нургюл Салимова няма да играе на световното отборно първенство по шах


Отново заради скандали: Нургюл Салимова няма да играе на световното отборно първенство по шах
Снимка: FIDE

9953 0

Нов скандал е напът да се заформи в шаха. Нургюл Салимова, която завърши на второ място на Световната купа по шах в Баку, е оставена извън състава за Световното отборно първенство по шах за жени, което ще се проведе в Полша на 5 септември. Това съобщиха от Българската федерация по шах 2022.

Обяснението на федерацията

"Много отдавна БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни + 2 резерви. След като имаше потвърждение от 6 от състезателките, БФШ 2022 определи треньор на отбора – гросмайстор Владимир Димитров. Междувременно се оказа, че ФИДЕ не ни допуска да подадем заявка директно, а трябва да бъде одобрена от Временната комисия. Считайки това за чисто формален акт, списъкът с отбора, определен от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те определят друг треньор и друг състав.

Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията. Подадена е от комисията до ФИДЕ заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022. В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева“, написаха от БФШ 2022 в съобщение до медиите.

Спорът коя федерация е легитимна

Цели пет федерации спорят коя трябва да е легитимна, което в крайна сметка изиграва лоша шега на Нургюл Салимова, която в понеделник стана вицешампионка на Световната купа в Баку.

Тя е отказала отправената й покана от временната комисия на международната федерация ФИДЕ, която администрира шахмата у нас паралелно с лицензираната от спортното министерство Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022). Първоначално Салимова е била включена в два различни състава на националния отбор, но в крайна сметка изобщо няма да пътува.

Градев пояснил пред "Сега", че общо четири състезателки от БФШ 2022 са отклонили поканата на временната комисия да се включат в националния отбор за Бидгошч. Освен Салимова и Надя Тончева това са Габриела Антова и Ива Виденова-Куляшевич.

Заради скандалите ФИДЕ и ЕСШ изпратиха свои хора в България, за да се срещнат с всички страни. На 17 юни е имало обединителна среща, но представители на БФШ 2022 са я напуснали. Останалите са се съгласили за обединително събрание на 24 септември под егидата на БФШ 1964 с председател Цвета Галунова, бивш депутат от "Възраждане", пише "24 часа".

Вижте кога Нургюл Салимова ще даде пресконференция след успеха в Азербайджан!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички