Наш алпинист: Маршрутът на Боян Петров е по скалист ръб и лавиноопасни полета


Наш алпинист: Маршрутът на Боян Петров е по скалист ръб и лавиноопасни полета
Снимка: Grand и Joy Optics

3223 0

Българският алпинист Дойчин Василев заяви, че времето, в което е в неизвестност колегата му Боян Петров, е тревожно. "Дано да не е прегрял", изрази надежда той в ефира на "ТВ Европа". Василев призна, че двамата са се срещали преди заминаването на Петров и го е предупредил за опасностите, които крие връх Шиша Пангма в Хималаите.

"Разкрих му как да подходи във върховата част, защото той там е опасен. Класическият маршрут минава по един скалист ръб, който е труден и за да се избегнат трудностите, се върви по едни снежни полета, които са лавиноопасни, няма видимост. Трябва да се правят парапети, а при индивидуално изкачване почти е невъзможно да се правят. Ако се влоши и времето, това е решаващо и може да доведе до тежки последици", коментира Василев.

Както е известно, Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, а влошеното време пречи на спасителните екипи да го издирят. Съпругата му Радослава Ненова изрази надежда, че той се е върнал в лагер 1, където може да преживее с дни, тъй като там има и провизии, и кислород.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички