На този ден преди 39 години: Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест


На този ден преди 39 години: Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест
Снимка: Cross.bg

3517 0

В днешния 20 април се навършват 39 години от невероятния подвиг на Христо Проданов - първият българин, изкачил най-високия връх на планетата - Еверест.

Той е роден на 24 февруари 1943 г. в град Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София, а след това работи като инженер-металург в Перник и в металургичния комбинат "Кремиковци".

Проданов се занимава с алпинизъм още от юношеските си години, а през 1961-ва завършва Централната планинска школа "Мальовица".

През 1984 година се провежда национална експедиция за изкачване на връх Еверест по Западния гребен, който е наричан още "Жесток път", тъй като е най-трудният. Христо Проданов е заместник-ръководител по техническите въпроси.

В опита си да изпревари очакваната буря, на 20 април, в 18:15 часа, Проданов изкачва Еверест сам и без кислороден апарат. Прекарва 33 минути на високия 8 848 метра връх. Оставя там камерата си и тръгва да слиза, вече по тъмно, по собствените си стъпки - нещо, което нито един друг алпинист в света не е правил!

Температурите обаче започват да падат рязко, а разразилата се буря принуждава Христо да бивакува на открито в т.нар. "Зона на смъртта", в която няма кислород. Там българинът прекарва последните часове от житейския си път...

Предполага се, съдейки от някои от последните му думи по радиостанцията, че тялото му се намира над "Голямата сива кула", която е на височина около 8 700 метра.

Поклон пред подвига на Христо Проданов! Вечна да бъде паметта му!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички