Министър Кралев се оправда с федерацията по щанги за допинга


Министър Кралев се оправда с федерацията по щанги за допинга
Снимка: БГНЕС

2019 0

Спортният министър Красен Кралев прехвърли отговорността за обвиненията към фирмата на Марио Маринов за продукта "Трайбест", че е в основата на допинг скандала, разтърсил българските щанги, на федерацията на този спорт.

"Спортното министерство никога не е посочвало името на продукта и това на фирмата, която го доставя. Твърдението е на федерацията по щанги", заяви пред "Нова" Кралев. Той заяви, че са правени проверки на "хранителна добавка" и било открито замърсяване. Тогава Маринов заяви, че това е лъжа, а министърът не пожела да коментира повече и посочи, че трябва да се докаже дали добавката е правена ръчно.

"Как още в събота (21 март) медиите взеха да ми звънят с името на моята фирма и продукта "Трайбест" и как има сигнал до прокуратурата, попита Маринов. Кралев му отговори, че тези имена ги имало в сигнала до прокуратурата на федерацията по щанги и поиска Маринов да му посочи едно негово изявление, в което е казал името на добавката и фирмата-доставчик. Ако действително не сте казвали такова нещо, ще се извиня, отвърна Маринов.

Маринов, който е представител на въпросната фирма за хранителни добавки, заяви, че добавките в България се одобряват от Българска агенция по храните (БАБХ). Той отрече в неговите добавки да има станозолол. Как още на следващия ден моят продукт "Трайбест”, който доставям, излезе причината? Лъжа е, че този продукт се прави в гараж. Той дори не се продава свободно в аптеките", категоричен бе Маринов.

Той посочи, че производството на добавката не е масово и се прави предимно за чужбина, като националният отбор по щанги е изключение. "Работех заради треньора Иван Иванов, защото той ми имаше доверие", заяви Маринов.

Бившият шеф на федерацията по щанги Антон Коджабашев посочи какво може да се е случило, за да се стигне до скандалната ситуация.

Г-н Маринов може да е продал напълно чист продукт, но някой „чул-недочул”, че препаратът дава много сила и купува подобен, но евтино. Това са необразовани хора, заяви Коджабашев и добави, че схемата е проста – някой препарат струва 20 лева, има друг, по-евтин за например 2 лева и се купува евтиният, който прилича на скъпия. За необразовани хора Коджабашев посочи сегашното ръководство на федерацията по щанги.

Друг от бившите ни шампиони Николай Пешелов заяви, че е участвал на олимпийски игри, след като е поемал препарата, доставян от фирмата на Маринов.

Според изпълнителния директор на федерацията по щанги Борислав Гидиков на Маринов е плащано по банков път т.е. няма как да се върти схема с разлика в цените на два подобни препарата. И хвърли светлина – ще има проверки, не се знае още нищо и откъде е дошъл станозололът. Така и Гидиков обори задочно спортния министър Красен Кралев, който часове след като скандалът избухна, набързо посочи причината - хранителна добавка.

"Ще има проверки. Не се знае още откъде е дошъл станозолът", заяви Гидиков.

Както е известно, именно откриването на станозол в пробите на 11 наши състезатели разпали срамния скандал. Заради него Милка Манева, Иван Марков, Демир Демирев са заплашени от дисквалификация доживот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички