Любопитно: София ще има "Леден парк" от 1 декември 2022 година


Любопитно: София ще има "Леден парк" от 1 декември 2022 година
Снимка: БГНЕС

605 0

За първи път София ще има своя "Леден парк"! Подобно на много градове в Европа и българската столица от тази зима ще се сдобие с такъв, а новината бе съобщена от кмета Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев, който е зам.-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта".

Леденият парк ще бъде позициониран в Княжеската градина срещу Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, а многото разклонения и завои ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. Паркът ще бъде оформен по подобие на този във Виена и откриването му е планирано за 1 декември!

"Събитието ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за "световна столица на спорта през 2024 година". Самата церемония ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото "Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта", съобщи Фандъкова и допълни:

"Титлата "Световна столица на спорта" за 2024 г. се присъжда на София благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Тази година подпомогнахме 111 клуба с финансиране на детско-юношеските школи, които откриват младите таланти, организираме и ученически игри в 8 вида спорт, завършена е и новата зала на Френската гимназия, която се надявам да открием за новата учебна година. Искам отново да благодаря на младите български спортисти и на легендарните ни шампиони, които подкрепиха града в тази важна и много полезна инициатива", каза още Йорданка Фандъкова, като спомена и годишнината от рекорда на Стефка Костадинова, която се отбелязва в днешния 30 август.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - "35 години на Олимп!" - Христо Стоичков не забрави да поздрави Стефка Костадинова

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички