Лондонски отбор спечели първия международен турнир по австралийски футбол в София, българите - четвърти (СНИМКИ)


Лондонски отбор спечели първия международен турнир по австралийски футбол в София, българите - четвърти (СНИМКИ)
Снимка: Станимир Сребър

1312 0

Отборът от Лондон Уондсуърт Димънс вдигна купата в първия международен турнир по австралийски футбол у нас, организиран от AFL Bulgaria и Българо-Австралийската бизнес камара. Срещите в блиц формат се играха на 4 март на стадиона в кв. Требич, София.

Съставеният предимно от австралийци лондонски клуб доказа класата си на един от най-силните европейски отбори с три победи и нито една загуба. Доказателство за качеството на играчите на „Демоните“ е и фактът, че техният дубъл завърши втори в класирането.

Бронза грабнаха „Гепардите“ от Тел Авив благодарение на отличната си игра в атака.

Липсата на сериозен международен опит се оказа ключова за българския отбор Бомбърс, който не успя да стигне до успех в рамките на трите срещи и остана четвърти в крайното класиране. Нападенията на „Бомбардировачите“ в мачовете бяха резултатни, но за съжаление недостатъчно на брой.

В европейския календар на ози рулс предстоят Шампионската лига и ЕВРО купата. Амбициите на AFL Bulgaria пък са до края на годината да събере отново у нас отбори от Стария континент, за да осигури обиграването и по-нататъшното развитие на българските играчи в този все още прохождащ в България спорт.

ЗА AFL BULGARIA:

През 2013 г. група фенове на спорта се събират във Фейсбук група, която по-късно ще се окаже в основата на началото на практикуването на ози рулс в България. Първите тренировки идват цели 5 години по-късно, през лятото и есента на 2018 г., а през пролетта на следващата е и първият двубой на родна земя – София Магпайс срещу Загреб Хоукс. През есента на 2019 г. „Свраките“ осъществиха първото си пътуване зад граница за приятелска среща в Оденсе, Дания. В края на 2020 г., въпреки пандемията от Covid-19, се изигра и първият двубой между два български отбора, домакин на който бе тимът на Варна Димънс. От тогава до турнира на 4 март 2023 двата наши тима се срещаха единствено помежду си.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС:

OFFICE@AFLBULGARIA.COM / 0883 550 338

ЗА АВСТРАЛИЙСКИЯ ФУТБОЛ:

Австралийският футбол (наричан още футбол по австралийски правила, ози рулс, фути) е контактен отборен спорт с овална топка. Играе се от 2 отбора с по 18 играчи на терена и 4 резерви на обширно игрище, което също има формата на овал. В Европа и на много места по света, поради липса на подходящи по размер и форма терени, най-често се играе във формат от 9 състезатели на игрището. Във всеки край на терена има по 4 греди, разположени на голлинията. Гол и 6 точки се отсъждат, когато топката премине през централните 2 греди, но само ако последното докосване до нея е било от крака на атакуващ футболист. Една точка (бихайнд) получава атакуващият отбор, ако топката премине през вратата след докосване с ръка или друга част на тялото от нападател, както и във всеки един случай, в който последният контакт с топката е бил осъществен от защитник.

Това е единственият представител на родословното дърво на спортовете футбол и ръгби (в т.ч. Американски футбол и др.), в който няма правило за засада или сходно ограничение за движението на играчите по терена.

Контактът между играчите се осъществява само в зоната под раменете и над коленете. В противен случай се отсъжда нарушение и свободен удар за противника.

Нарушение е и хвърлянето на топката. Тя може да бъде докосвана с ръка и носена от състезателя по игрището, но подавания с ръка са легални, само ако едната ръка на играча, свита в юмрук, удари топката и я „изстреля“ от носещата ръка.

Подавания са възможни и с крак, като успешно уловен такъв пас, без топката да докосва земята или друг играч, дава на хваналия подаването играч свободен удар.

Автор на снимките: Станимир Сребър

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички