Легендарната спринтьорка Алисън Феликс слага край на кариерата си в леката атлетика


Легендарната спринтьорка Алисън Феликс слага край на кариерата си в леката атлетика
Снимка: Getty Images

2429 0

Американската легенда на леката атлетика Алисън Феликс потвърди, че ще прекрати кариерата си тази година, слагайки край на професионалния си път, който се простира в три десетилетия и включва рекордните 11 олимпийски медала.

36-годишната атлетка заяви в пост в Инстаграм, че планира да пътува в прощалния си сезон като жест на признателност към спорта. "Дадох всичко, което имам на бягането, и за първи път не съм сигурна дали ми е останало още", каза Феликс.

"Едно последно бягане"

"Искам да се сбогувам и да благодаря на спорта и хората, които ми помогнаха и ме подготвиха по единствения начин, който знам как – с едно последно бягане. Този сезон не става въпрос за времето на часовника, а просто за наслада. Ако ме видите на трасето тази година се надявам да сподели момент, спомен и моята признателност с Вас“, сподели още тя.

Феликс не даде информация за състезателния й график, но вероятно ще се включи на Световното първенство, което ще се проведе в Юджийн, Орегон през юли.

Алисън Феликс - най-титулуваната лекоатлетка в олимпийската история

Американката е най-титулуваната лекоатлетка в историята на Олимпийски игри, печелейки първия от 11-те си медала на Игрите през 2004 в Атина и последния на миналогодишното издание в Токио – злато на 4х400 м щафета.

Тя е и най-декорираният спортист при мъжете и жените в историята на световните първенства с 18 медала, седем от индивидуални дисциплини и 11 от щафетни бягания. Феликс участва в отложената с година Олимпиада в Токио миналата година три години след раждането на дъщеря си Камрин през 2018.

Феликс скъса с Nike заради правата на жените

Американката, която открито подкрепя работещите майки и техните права, добави, че това ще бъде тема и в прощалния й сезон. „Този сезон бягам за жените. Бягам за по-добро бъдеще за моята дъщеря. Бягам за Вас."

"Ще разкрия повече за това, така че очаквайте информация – ще споделя серия от изявления, с които се надявам да направя света едно по-добро място за жените. Това ще бъде финалният ми сезон“, каза още Феликс, която се отказа от дългогодишно партньорство с Найк през 2019, след като разкритикува спортния производител на стоки заради това, че е намалил заплатата й, след като тя забременяла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички