Поредният забравен: Български треньор създава супер шампиони, но в чужбина


Поредният забравен: Български треньор създава супер шампиони, но в чужбина
Снимка: Getty Images

3730 0

Забравен в България треньор подготвя атлети в Обединените арабски емирства. Това е Васко Димов Ангелов, за когото ни напомни руският канал "Мач ТВ", след като го интервюира по повод наказанията на руските атлети заради допинг.

Пред "Мач ТВ" Ангелов признава, че живее в ОАЕ от 2004 г. Озовава се там съвсем случайно. "Един от българските ми колеги работеше тук и ми се обади, защото търсеха треньор по спринт - 100 и 200 метра. Така живея тук от 2004-та", споделя той.

"Трудно се живее толкова далеч от дома. Тук всичко е различно - култура, климат, навици, хора. Хубаво е, че съпругата ми е край мен. Тя се съгласи да се премести с мен в ОАЕ", разказва Ангелов.

Седем години той е треньор на националния отбор на ОАЕ, а след като е уволнен, започва работа в спортен клуб в град Шарджа. "Моите спортисти са най-добрите в цялата страна. Все още нямам световни шампиони, но имах шампион на Азия, шампион на арабските страни и на други турнири", разказва българинът.

Един от изявените негови спринтьори е Омар Джума Билал Ал Салфа, който печели златен медал на 200 метра на Азиатското първенство през 2009-а и бронзови отличия на на Азиатските игри (2010) и на Азиатския шампионат (2010) и на Панарабските игри в Катар през 2011-а. 32-годишният спринтьор е един от най-добрите в страната. Той представлява ОАЕ и на Олимпийските игри в Пекин през 2008-а.

Васко Ангелов е бил уважаван треньор у нас, който е работил със значителен брой лекоатлети и други спортисти. Пред "Мач ТВ" той се похвали, че в българския национален отбор жени е имал европейска шампионка на 200 метра и световна шампионка на 100 метра. "Има с какво да се гордея", казва скромно той.

Работил е с Нора Иванова, която през 1996 г. става световна шампионка при девойките. Ангелов вярва, че дори една държава да няма най-добрите условия, един треньор може да постигне успехи, ако следва утвърдена методика, работи последователно и с търпение и, разбира се, разполага с талантливи спортисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички