Легендарната българка Мария Гроздева празнува 50-годишен юбилей


Легендарната българка Мария Гроздева празнува 50-годишен юбилей
Снимка: Getty Images/Guliver

2367 0

Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес, 23 юни, своя 50-годишен юбилей!

Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните 7 олимпийски игри!

Гроздева има два златни медала от Олимпиада на 25 м пистолет - на Игрите в Сидни през 2000 г. и на тези в Атина през 2004 година, плюс три пъти бронз на 10 м въздушен пистолет - в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004.

Мария има във визитката си още 8 европейски титли на индивидуално и четири на отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

За 30 години "най-точните очи на нацията" са уцелили общо 88 медала от елитни първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – 8 индивидуално и 4 отборно.

В олимпийската история Мария е втора за всички времена при жените след Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко. Гроздева е "Спортист № 1 на България" и "Спортист № 1 на Балканите" за 2004 година!

Екипът на SPORTLIVE честити на Мария Гроздева 50-годишния юбилей и ѝ пожелава крепко здраве и доза късмет във всяко бъдещо начинание!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички