Лечева: Искам администрация ни да помага на спорта


Лечева: Искам администрация ни да помага на спорта
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

5942 0

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Весела Лечева се срещна днес по нейна покана с представители на 73 български спортни федерации. На срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с финансирането на федерациите, с осъществяването на по-добра комуникация между тях и Министерството на младежта и спорта, изготвянето на програмата за финансиране на спортните организации за 2023 г., програмата за домакинствата, необходимостта от отчитане спецификата на отделните спортове, нуждата от квалифицирани специалисти, възможностите за използване на съоръженията.

„Моята основна цел е да поддържам един постоянен диалог с всички спортни организации, с които министерството има отношения, за по-добрата координация и взаимодействие с тях. Най-важният ни приоритет е да осигурим спокойствие на всички организации, така че да провеждат един безпрепятствен тренировъчен и състезателен процес“, каза Лечева.

Тя посочи още, че за нея е особено важно да има обратна връзка с федерациите с оглед на това, средствата, които се разходват, да бъдат разпределени по най-ефективния начин. „Затова искаме тези срещи с вас, за да ви бъдем полезни. Искам нашата администрация да бъде в пряк контакт с вас с оглед на по-добрата работа и да си бъдем взаимно полезни. Знам, че в спорта трябва да има много по-широко скроени хора, които да могат много по-бързо и гъвкаво да разполагат със средствата, които искат, и да ги разпределят по най-добрия начин. Искаме да ви бъдем в помощ“, категорична бе Весела Лечева.

По думите й средствата, които се отделят от държавния бюджет за спорт, са крайно недостатъчни и той винаги е бил неглижиран. Амбицията й е да се даде друга перспектива на спорта. „Много важно е ние да покажем, че федерациите и клубовете използват средствата по най-добрия начин с оглед на това да задоволят необходимостта от модерно оборудване, по-добра подготовка, повече състезания, по-добри и по-качествени специалисти. Това, от което има нужда българският спорт“, посочи спортният министър.

За да получи обратна връзка по отношение на програмите, Лечева съобщи, че след тази среща ще бъдат изпратени писма до всички федерации, в които те да изразят какви са техните препоръки и идеи, които биха могли да се осъществят при разработването на новата програма за 2023 г. „Идната година е изключително важна предолимпийска за повечето федерации. В краткия мандат, който имам да изпълнявам, искам нашата администрация да бъде в помощ на всички“, заяви тя.

В разговора Лечева посочи, че в осъществяването на политиката за спорта са важни не само медалите, а и социалната значимост на спорта и всеки да намери своето място. Във връзка с програмата за домакинствата тя поясни, че всяка една федерация трябва да може да се възползва така, че да разшири географията си, да получи опит в организацията на такива събития и да извлече максимални ползи за съответния спорт. “За мен тази програма е важна, защото тези събития допринасят изключително много за популяризирането на страната. Желая тази програма да бъде максимално ефективна, така че да се получат максимални ползи. Хубаво е, когато искате домакинство на голямо състезание, да развиете и социално-икономическите ползи от него, за да си бъдем максимално полезни“, допълни Лечева.

Според министъра е много важно проектите и програмите на спортните федерации да бъдат методически издържани, така че да донесат в края на годината успехи, защото това е най-важното в спорта. „Трябва да работим във взаимен интерес. Ние да защитим по-високите искания към държавата, а вие да отвърнете с ефективно изразходвани средства и по-добри спортни резултати. Затова е необходимо спортният календар да бъде много добре прецизиран и издържан от методическа гледна точка,“ категорична бе Весела Лечева.

Лечева призова представителите на спортните федерации да помислят и да предложат, ако има нужда, допълнения или промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички