Кратка история на футбола и футболната топка


Кратка история на футбола и футболната топка
Снимка: Книжарница Елфите

9811 0

Историята на футбола е необятна със свидетелства за подобни игри още при първобитните общества с дървено или каменно кълбо, през древен Китай, където хроники свидетелстват за подобна игра с топка, която била част от военни упражнения при император Чу Ких, а топката била пълна с конски косми, перушина или човешка коса, обшита с кожа и древен Египет, където играта с топка била ритуална, до Спарта, където "Игрите с топка били най-демократичното и достъпното за народа занимание в аристократичната атмосфера на гръцкия олимийски спорт" - пише полският историк Бр. Билински. Там се споменава за волски мехур, натъпкан с пясък или надут с въздух и обшит с кожа.

За средновековни игри с топка се споменава във Франция през XII век. В грамота от 1147 год. е отбелязано, че е подарена топка на тържество, в което участвали цели села, наред с духовните си пастири. В Пикардия играта се наричала шул, а в Нормандия и Бретан - сул. Именно във Франция през 1395 год. излиза първото методическо пособие по футбол, чийто автор е манастирският настоятел Роксер, който твърди, че въвел "футболоманията" в своята обител, където всеки новопостъпил монах бил длъжен да подари топка на своя съсед по килия. Топката е кожена, напълнена със стърготини, талаш или сено.

Предания гласят, че футбола възниква в Англия около 1050 г. като варварски обичай на английските селяни, преминал по-късно в градско забавление, съпроводено с остри сблъсъци, след които улиците изглеждали като "бойно поле" и щетите били големи. През 1314 г. Едуард II, по настояване на лондонски търговци, забранил играта. Рестрикциите продължават до 1660 г., когато на трона сяда Чарлз II, привърженик на футбола, който налага по-приемливи форми на игра и минимум от правила. Топката е от кожа и се надува с въздух.

Европейският Ренесанс процъфтява в Италия, наред с игра наречена "джоко дел калчо", за която се предполага, че се е появила през XIII век под покровителството на Медичите. В сравнение с английския средновековен футбол, калчо не бил толкова брутален и значително по-интересен, с определен брой играчи, размери на терена и определени функции на играчите. Споменава се дори за тегло на топката около 300 гр. Изследователи смятат, че това именно са основите, помогнали на комисиите 1855 - 1865 г., узаконили правилата на съвременния футбол.

Корените на съвременната игра търсим в английските учебни заведения и клубове през XVII - XVIII век. В Итън през 1815 г. са първите записани правила и първите официални състезания по футбол. Всяко учебно заведение има собствени традиции, а разликите са съществени, но основно разделени в два полюса. Едните ритат кръгла топка с крак, а другите подават и хващат с ръце топка с яйцвидна форма. Различията са сериозна пречка за организиране на мачове и това довежда до дискусии и първите опити за уеднаквяване на правилата. През 1836 г. Чарлз Гудиър патентова топката от вулканизиран каучук.

През 1862 г. Дж. Тринг - директор на колежа в Ъпингам и участник в разработването на кеймбриджските правила, издава "закони на играта". Постепенно съществуващите футболни организации обединяват усилия около създаването на ръководство, което да развива този спорт и да редактира правилника. Така на 26 октомври 1863 г. в лондонската Freemasons' Tavern се събират капитани и представители на някои клубове от Лондон и околността и учредяват Футболната асоциация. Следва втора среща на 18 ноември, в която вече участват и представители на всички учебни заведения и останалите клубове. Разписват се първите официални правила на футболния съюз. Унифицирането на правилата не било никак лесно, а различията били основно в схващането за позволената и непозволената игра. Накрая привържениците на "по-грубата" игра напускат асоциацията и през 1871 г. основават Ръгби съюза.

Основните параграфи във футболния кодекс, разписан от Футболната асоциация през 1863 са 14 на брой и са придружени от общи указания към съдиите и националните федерации за международни състезания. През годините поправките и допълненията са много.

Стандартите за футболната топка са допълвани и леко променяни от 1863 г. насам.

1872 г. - обиколката на топката е 68 - 71 см.

1888 - топката тежи 370 - 425 гр.

1905 г. - топката трябва да бъде изработена от кожа.

1937 г. - тежестта на топката е 396 - 453 гр. 1951 г. - разрешава се топката да има бял цвят.

1961 г. - черно-бяла топка.

Емблематичният Telstar дизайн, дело на Adidas (Eigil Nielsen), с 12 черни и 20 бели шестоъгълника на топката, се превръща в медийна емблема на футбола. Топката е представена за първи път като Telstar Elast за Европейското първенство по футбол през 1968 г. Малко по-различен дизайн на име Telstar е използвана като официална топка за мач на Световното първенство по футбол през 1970 г. в Мексико. Конфигурацията с 32 панела е въведена през 1962 г. от Select Sport и е използвана в официалното лого на Световното първенство през 1970 г. Черно-белият модел има за цел да подобри видимостта на топката в черно-белите (по това време) телевизионни

предавания и е стандарт, установен преди Telstar. Името идва от комуникационния спътник Telstar от 1962 г., който е сферичен и покрит със слънчеви панели, напомнящ външния вид на топката. Разработена от Bell Telephone Laboratories за AT&T, Telstar е

първият в света активен комуникационен спътник, който изпраща телевизионни сигнали на живо.

Със съдействието на онлайн магазин Елфите, където можете да намерите реплики на оригиналните футболни топки от 1863 и 1970 год.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички