"Край! Идва ту мъч": Казаха колко пари е взимал Антъни Иванов досега и му "затвориха вратата"


"Край! Идва ту мъч": Казаха колко пари е взимал Антъни Иванов досега и му "затвориха вратата"
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

11666 0

На специална пресконференция президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев взе официална позиция по случая с Антъни Иванов. Както е известно, плувецът отказва да подпише новия му договор.

Аврамчев разкри всички финансови средства, които са отишли за Иванов в последните години. Освен това той заподозря, че плувецът може да отказва да подпише, за да изчака решението от КАС за наказанието му за три пропуснати допинг проби.

От страна на състезателя бе поискано да се направят някои промени в договора, който определя неговата заплата, както и правата и задълженията му. Всички останали са го подписали. В него няма никаква клауза за запушване на устата. Консултирахме с юридическата фирма, с която работим. След това на управителен съвет обсъдихме исканията Иванов и категорично решихме, че специален договор за него няма да правим.

За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата: за 2019-а - 15 000 лева, за 2020-,а - 17 250, за 2021-ва - 18 000 и за 2022 година - 23 400 лева или по 1950 лева на месец. И това са само за лични средства. Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията - храна, хотели, подготовка, възстановяване.

Т.е. те половин година са на издръжка на федерация. През този период освен всички тези пари, които са около 74 000 лева, Антъни е получил 30 000 долара стипендия от Българския олимпийски комитет по наше предложение. За подготовка и възстановяване - около 54 000-55 000 лева, за участие в международни състезания, самолетните билети са над 100 000" - започна Аврамчев.

Президентът на родната федерация по плуване сподели и на колко е възлизала самата сума, като има леко покачване. Той сподели, че това не е бил единичен случай и че често Иванов е имал капризи, заради което е приключил с угаждането.

"За 2023 година определената сума възлизаше на 24 000 лева, т.е. по 2000 на месец. Тези месечни средства се определят на базата на програмата, която подписва федерацията. И от Министерството на младежта и спорта в зависимост от категорията, в която попада даден спортист на база класиранията му от предходната година има таван на възнагражденията. На всички наши състезатели сме се преборили и сме дали тавана по тази програма. За осмото място на щафетата на 4х200 метра на световното през декември в Мелбърн, в която участва и Антъни Иванов, това е таванът. Това е таванът на програмата, няма мърдане. Ако не бяхме осми, заплатата на Антъни щеше да падне на 1000 лева. Постарали сме се всички момчета да получат около тавана, за да бъдат доволни. Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата държавата. Ние като федерация даваме пари за рекорди и допълнителни награди за добри класирания. Плуването не е комерсиален спорт и нямаме големи спонсори, но доскоро нямахме и тези постижения.

Всички са или ученици или студенти - на пълна стипендия. Лагери, централизирана подготовка. Излиза, че половината от годината се поема от държавата и федерацията, но доскоро нямахме и тези постижения. Така че се надяваме сега с постигнатите резултати да привлечем и спонсори. Край вече с капризите му (бел. ред. на Антъни), идват ту мъч, ако мога така да се изразя" - допълни още Аврамчев.

Съвсем наскоро пък Антъни Иванов скандализира всички с голямо самочувствие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички