Китай си има вече нова снукър звезда и шампион (ВИДЕО)


Китай си има вече нова снукър звезда и шампион (ВИДЕО)
Снимка: Worldsnooker.com

2121 0

Китай си има нов снукър шампион - страната вече не се отъждествява само с голямата звезда Дин Дзънхуей, а и с Лиан Уенбо. Азиатецът спечели първото издание на British Open в Манчестър и за първи път в кариерата си стигна до ранкинг трофей.

ВИЖТЕ КАК ДА ПОЛУЧИТЕ АВТОГРАФИ ОТ РОНИ И СЕЛБИ

За да стори това Лиан трябваше да прекрати невероятната серия от 14 поредни победи на Джъд Тръмп, когото срази с 9:6 във финала. Асото можеше да стане първият играч след Дин Дзънхуей с триумф в два поредни ранкинг турнира, но се препъна на последното стъпало (през 2013 Дин спечели три пъти последователно).

Трофеят отиде при Уенбо, както и чек за 70 хиляди паунда, а Тръмп трябваше да се утеши с 30 хиляди, като все пак остава с великолепното впечатление, че игра два поредни финала - в Букурещ само преди седмица той надви Рони О'Съливан с 9:8 в първото издание на Европейския Мастърс.

Откритото първенство на Великобритания или British Open се провежда за първи път в снукър календара и е част от новата серия "Home Nations" (домашни нации), която включва още Northern Ireland Open oт 14 до 20 ноември, Scottish Open от 12 до 18 декември и Welsh Open от 13 до 19 февруари 2017 година.

Ако един играч спечели и четирите турнира, ще получи уникалния бонус от 1 милион паунда, като е очевидно, че само Лиан вече има шанс за космическата сума. Едва за трети път в кариерата си китаецът стигна до ранкинг турнир, като първият случай бе на Шанхай Мастърс 2009, когато отстъпи на Рони О'Съливан с 5:10, а следващият - миналата година в Шампионата на Обединеното кралство, когато също бе сразен категорично с 5:10 от Нийл Робъртсън.

Любопитен факт е, че и Лиан Уенбо, и Джъд Тръмп от 2-3 месеца играят с нова щека, изработена от Джон Парът - бивш играч и световен шампион от 1991 година.

Финалът като качество на играта не разочарова и затвърди тенденцията на снукър от висока класа, като само в два от 14-те фрейма не бе реализиран поне халф-сенчъри брейк. Лиан водеше в резултата от самото начало, като започна с две серии от по 95 точки, а в последствие стигна до брейкове от 76, 92, 84 и 98, пропускайки в последния случай Черната. Тръмп реализира единствения сенчъри брейк от 132 точки, за да намали на 4:5 веднага след почивката, но дори при положение че имаше шанс да изравни в последствие на 7:7, не се възползва и титлата заслужено отиде при Лиан.

Досега в колекцията си китаецът можеше да се похвали само с успех в третото издание на азиатските РТС серии през 2013 година, но най-накрая в 12-годишната си професионална кариера има ранкинг трофей.

Снукър календарът си взима кратка почивка след края на British Open, но от 23 до 30 октомври китайският град Дакин приема най-големия турнир от началото на сезон 2016/17 - Международния шампионат с награден фонд 657 хиляди паунда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички