КАС отново отмени глобата от 500 000 долара на българските щанги


КАС отново отмени глобата от 500 000 долара на българските щанги
Снимка: БФВД

909 0

Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна. Новината съобщи адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.

Решението на Международният спортен арбитраж(КАС) доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно се приети са аргументите на адвокат Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението, съобщава официалният сайт на БФВТ wfbulgaria.com.

Така Българската федерация вдигане на тежести(БФВТ) стана първата успяла да отмени решение на Международната щанги федерация(IWF) за огромна финансова санкция. Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. Този случай също бе без прецедент и драстичното намаляване на наказанията показа, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион долара – нещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно и се произнесе в полза на българската страна.

Същевременно президентът на БФВТ отново напомни, че неприятният случай от последните години е повод да се засили контролът от всички държавни институции и спортни организации по отношение на употребяваните доба..

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички