Как фитнесът помага на спортуващите?


Как фитнесът помага на спортуващите?
Снимка: Атлетик

6450 0

Трябва ли спортистите да прекарват време във фитнес залите и с какво всъщност ни помагат тренировките на закрито?

Вече близо десетилетие се занимавам професионално със спорт, който се практикува на открито - бягане. Казвам "бягане", защото това е комплексно натоварване, което ми дава възможност да се подготвям едновременно за три отделни спорта - лека атлетика, планинско бягане и спортно ориентиране. Като спортист, който винаги се е състезавал на открито, при това във всякакви атмосферни условия, съм установил, че тренировките във фитнес залата са дори по-важни от тези навън. А в следващите редове ще се обоснова и за причините за този "парадокс".

Защо се нуждаем от тренировките във фитнеса?

В началото на своята състезателна кариера често получавах съвети да отделям време и за физически натоварвания извън бягането (например коремни преси, лицеви опори, набирания и т.н.). Тогава не разбирах защо е нужно да влагам усилия в такива тренировки, когато по време на състезание се нуждая единствено от бягане. С времето осъзнах, че всъщност бягането като вид тренировка не е достатъчно, за да се превърнеш в добър "бегач". Причината е, че когато изпълняваш едно и също движение, тялото ти привиква към него. Бягането може да се извършва по много и най-различни начини, но дори и тогава се натоварват само една част от мускулите, необходими за постигането на оптимална състезателна форма.

Именно във фитнес залите преоткрих много съществена част от своите тренировки, която неотлъчно следвам и до днес. Богатият набор от уреди и тежести ми позволяват да развивам буквално всеки един мускул от тялото, който желая да натоваря. Освен това, времето прекарано във фитнес залите ми позволи да развия важни качества като баланс и координация. С други думи - фитнесът ми предостави възможност да развивам всички онези спортни качества, които не мога или би било трудно да упражнявам навън. И това не важи само за спортисти като мен - фитнес залите се използват масово от професионални футболисти, тенисисти, баскетболисти, волейболисти, за които тези тренировки са от ключово значение за поддържането на тяхната форма и усъвършенстването им в различни аспекти.

Какво ни дават фитнес залите?

Фитнесът има няколко съществени предимства пред тренировките навън. Когато си на закрито, никога не зависиш от атмосферните условия и не рискуваш да провалиш тренировката си заради времето. Ниските температури през зимата, както и заледяването на улиците, често пъти са били причина за контузии (вследствие на подхлъзване или на това, че тялото загрява по-трудно и бавно). Високите градуси през лятото също могат да окажат негативно влияние на спортистите. Организмът започва да губи много повече течности, което води до бързото му обезводняване (дехидратиране). Оптималната температурна обстановка във фитнеса ти дава възможност да тренираш при нормални температури, а в същото време винаги имаш под ръка вода или друга напитка, която да те хидратира.

Друго предимство са всички онези уреди и тежести събрани на едно място и на една ръка разстояние. Това удобство ни помага да провеждаме по-бързо и ефективно своите тренировки, като същевременно постигаме и по-големи резултати. Голямото удобство на фитнес залите е, че можеш да тренираш по всяко време - преди и след работа, а дори и в обедната почивка. Когато тренираш навън, често пъти няма къде да оставиш личните си вещи. Съблекалните в залата те улесняват в това отношение, а освен това можеш да си вземеш душ веднага след тренировка и да не се налага да чакаш да се прибереш до вкъщи, за да се изкъпеш.

Почти всеки фитнес разполага и с бар, предлагащ качествени храни и напитки, с които да захраните тялото си веднага преди или след тренировка - нещо, което е също толкова важно, колкото и самата тренировка. Лично аз тренирам във веригата фитнеси "Атлетик", които разполагат с всички нужди, а в същото време съм доволен от съотношението "цена-качество".

В последните години тренировките във фитнеса се превърнаха в неизменна част от живота ми, без които едва ли щях да постигна формата и резултатите, за които винаги съм мечтаел. Фитнесът е място, подходящо както за професионални спортисти, така и за любители и ентусиасти, които желаят да се погрижат за здравето си и външния си вид.

Какво чакаш? Влез в https://athletic.bg/ и вземи своята карта. Ние гарантираме, че ще ни бъдеш благодарен. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички