Спортистите ни учат да се храним правилно


Спортистите ни учат да се храним правилно
Снимка: Архив

973 0

За никого не е тайна колко много усилия изисква професионалния спорт. Ние виждаме само кулминацията на целия този труд, но зад него стоят безброй дни на усилени тренировки, стриктни режими и почти никакво свободно време. Точно затова и често се извиняваме, че ние не постигаме добри резултати, защото на нас никой не ни плаща за това. Нито пък искаме да влагаме толкова много усилия. Това е чест аргумент особено що се отнася до физиката ни.

Вече идват празници и покрай тях често се отпускаме с храненето. Имайки предвид, че в сферата на доставка на храна София предлага огромни възможности, е доста лесно да посегнем към любим бургер или пица. Пък и се извиняваме, че новата година ще се потрудим повече за тялото си. Обаче това рядко става. И къде е тайната? Не, не е в тренировките, а в правилното хранене.

Ето защо днес ще погледнем как точно се хранят спортистите, за да видим какво можем да приложим в нашия живот. Разбира се, атлетите имат нужда от доста повече енергия, но много от принципите са приложими!

Да заложим на белтъчините

Съществува мнението, че белтъчините (познати още като протеини) са вредни в големи количества. Но това просто не е така. Всъщност абсолютно всички спортисти разчитат на добър прием на белтъчини, тъй като те спомагат за възстановяването на мускулите в тялото. Това обаче далеч не е единствената полза от тях.

Като хора ние сме се развили да се чувстваме сити, когато ядем повече протеини. Ето защо е изключително важно да се храним с тях, ако искаме да сме по-дълги сити. Много хора сменят закуската си от баничка на омлет и автоматично се чувстват сити за много по-дълго време. Но това не означава, че месо, яйца, млечни продукти и бобови култури трябва да се ядат само сутрин. Те са ни необходими през целия ден, защото са богати на белтъчини. Хубавото е, че сочна пържола можем да намерим в много ресторанти, а дори можем да поръчаме и онлайн (например във Foodpanda).

Диетите не са решение

Интересното е, че в професионалните спортове диетите не са основния начин на хранене. Хората, които се подлагат на диета, защото професията им го налага, обикновено са модели или актьори. Спортистите могат да си позволят да се хранят доста по-разнообразно, без да вредят на фигурата си и да се притесняват за резултатите си. Защо?

Тайната се крие в баланса – трябва да приемаме по-малко калории, отколкото тялото ни изразходва, за да отслабваме. Тоест с каквото и да се храним, не трябва да прекаляваме. А истината е, че не е много трудно да прекалим дори с уж полезни неща като плодове, зеленчуци, месо и прочие. Да, те имат по-малко калории, но все пак имат такива и ако се тъпчем с тях, няма да постигнем желаните резултати.

Когато сме постоянни, храним се с достатъчно белтъчини и не прекаляваме с вредните храни, тогава можем да видим прогрес. Но трябва да имаме търпение, защото нищо не става бързо. Прието е, че на месец е здравословно да сваляме между 2 и 4 килограма, така че не трябва да очакваме главозамайващи резултати за два-три дни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички