Йорданка Благоева пред SL: В чужбина често ме питат как българките скачат толкова много


Йорданка Благоева пред SL: В чужбина често ме питат как българките скачат толкова много
Снимка: БГНЕС

1336 0

Йорданка Благоева пред Sportlive.bg за неразказаните истории със Стефка Костадинова

Легендата на българската атлетика Йорданка Благоева се върна назад във времето и за момента, в който Стефка Костадинова поставя, ненадминатия и до днес, рекорд на скок височини - 209 см. Повод за това е представянето на фотоалбума за живота и постиженията на Костадинова - "Да прескочиш света".

Благоева дава своята фланелка именно на Стефка, след като тя прекратява своята кариера. "Аз чак сега разбрах, когато направиха филма за мен, че тя (Стефка) изобщо не е очаквала да я дам на нея, очаквала е на Людмила Андонова. 70 години съм вече и никога не ме е лъгало вътрешното чувство, така съм го почувствала тогава и съм го направила. Тогава ѝ пожелах да следва моя път и наистина така го последва, така че се гордееем всички с нея", заяви първата българска лекоатлетка световна рекордьорка пред Sportlive.bg.

Относно рекорда, поставен преди 30 години в Рим: "Тогава се честваше 75 години на Международната олимпийска организация, бяха правили анкета в цял свят от 35 спортисти и аз присъствах там. Как бях попаднала там, не знам, с величия, които бяха кумири за мен. И така аз успях да присъствам на нейния рекорд".

"Не мога да опиша чувството, което бе в мен. Той стадиона така изригна, че не може да се опише. Преди нея Бен Джонсън направи рекорда, а след това и тя. Нямам думи да опиша еуфорията", допълни още Йорданка Благоева.

Тя продължи разказа си и за преживявания със Стефка, които за първи път споделя: Понеже ние бяхме в различен хотел, тя вечерта дойде при мен, за да ме вземе. Нас ни водеха по-различни срещи и бяхме в лятната резиденция на папата, Папа Йоан Павел, дойде и се здрависа с нас. Аз толкова исках да я имам тази снимка с него, но не разполагахме с финасовите възможности в момента, а тя струваше хиляди лирети. И тогава тя дойде, след като ме е чула аз какво обяснявам и ми даде тези пари. Аз бях толкова притеснена, изобщо не очаквах, че ще имам снимката, но и до днес си я пазя и винаги, когато я гледам се сещам за нея. Прекрасен човек е".

"Не сме се замисляли тогава за този рекорд тогава и колко ще издържи. Но имаме толкова много български скачачки, рекордьорки и много често в чужбина са ме питали дали това не е ген, че толкова много скачат жените тук".

Тя изрази очакванията си, че България ще има още много медали, включително и от Мирела Демирева, която пък бе посочена от Костадинова за нейна наследничка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички