Изхвърлиха окончателно българските щанги от Рио 2016


Изхвърлиха окончателно българските щанги от Рио 2016

1239 0

Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) срещу решението на Международната федерация за отстраняване на националния ни отбор от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро заради нарушение на антидопинговите правила.

Българската федерация по вдигане на тежести подаде жалба в КАС на 8 декември заедно с молба за отмяна на наказанието и огромната глоба от 500 000 долара.

Арбитражът отмени наложената глоба, но остави санкцията за неучастие на Олимпийските игри.

В понеделник по време на изслушването в Лозана адвокатите от българска страна д-р Борис Колев и Елена Тодоровска, както и президентът на БФВТ Неделчо Колев пледираха отпадане на глобата, което бе приоритетно от наша страна в казуса с оспорването на наложените санкции.

Това е първият случай в историята, когато се отменя глоба на Международната щанги федерация. Решението на практика в момента напълно удовлетворява исканията на българската страна, обясниха от БФВТ.

На 9 ноември 2015-та Международната федерация по вдигане на тежести отстрани Българската федерация по вдигане на тежести от Игрите в Рио. Наказанието важи и за младежката Олимпиада.

11 български щангисти дадоха положителни допинг проби, което доведе до санкцията. През март 2015 година националният отбор на България по вдигане на тежести бе дисквалифициран в пълен състав заради тези допинг проби. Анаболният стероид станозол бе открит в щангистите при извънредна допинг-проба в началото на март в София по време на подготовката на отбора за Европейското първенство в Грузия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички