Интересно: Франция цака САЩ за Олимпиадата в Пекин, на фона на яростта на Китай


Интересно: Франция цака САЩ за Олимпиадата в Пекин, на фона на яростта на Китай
Снимка: Getty Images

1286 0

Франция няма да се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, обявен в последните дни от САЩ, Великобритания, Австралия и Канада. Това разкри министърът на образованието и спорта в страна Жан-Мишел Бланкер!

Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън потвърди, че Великобритания ще подкрепи САЩ и няма да изпрати нито един свой официален представител в китайската столица за Олимпиадата. Дипломатическият бойкот на Игрите не засяга спортистите, като всички страни ще изпратят свои атлети в Пекин. Причината за бойкота е позицията на САЩ и другите страни за геноцид от страна на китайските власти спрямо мюсюлманското малцинство уйгури в провинция Синдзян в Китай.

"Трябва да сме внимателни с връзката между спорт и политика. Спортът е отделен свят, който трябва да бъде пазен от политическа намеса. Ако ли не, нещата могат да излязат извън контрол и това може да доведе до края на всички състезания", заяви Бланкер. 

Същевременно друг представител на френското правителство - външният министър Жан-Ив Льо Дриан - излезе с по-различна позиция по темата. "Що се отнася до дипломатическия бойкот, въпросът ще бъде решен на ниво Европейски съюз", каза той пред журналисти.

В същото време Китай за пореден път осъди "политизирането на спорта" от страна на САЩ: "САЩ, Австралия, Великобритания и Канада използват олимпийската платформа за политически манипулации. Това не се подкрепя от широката общественост и води до тяхната самоизолация. Те несъмнено ще платят цената за своята постъпка", коментира говорителят на Външното министерство на Китай Уан Уънбин.

*Зимната олимпиада в Пекин ще се проведе в периода 4 - 20 февруари 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички