Илиана Раева защити и двете гледни точки и отсече: Елитният спорт не е за всеки


Илиана Раева защити и двете гледни точки и отсече: Елитният спорт не е за всеки
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

910 0

Илиана Раева, която е президент на Българската федерация по художествена гимнастика, коментира скандала в този спорт, разразил се в Италия. Там Емануела Макарани бе отстранена от поста главен треньор на националния тим, но остава начело на ансамбъла.

Тя е разследвана от спортната прокоратура, като обвиненията са в малтретиране и психологически натиск над спортистите. Раева защити и двете гледни точки по темата, като отбеляза, че "елитният спорт не е за всеки". Ето и какво написа (без редакторска намеса):

"Темата за насилието в спорта е много важна.

Имаме и писмо до всички федерации от президента на ФИГ, г-н Моринари Ватанабе, в което изразява ясната си позиция и е изпратено до всички треньори в света.

Но според мен трябва ясно да се разграничава НАСИЛИЕ от УСИЛИЕ.

Сексуално насилие, физическо и психическо насилие е едно. Но да правиш усилия, които изисква спецификата на спорта ти, за да постигаш високи резултати е съвършено различно.

Не съм адвокат на Емануела Макарани. Много повърхностно съм запозната, но едно нещо, за което е обвиняема са килограмите. Ами в нашия спорт това е необходимо. Трябва да имаш естетичен външен вид. Трябва да си елегантен. Трябва да внимаваш, защото наднорменото тегло води до контузии.

Е, ако там в изискването се изпада в маниакалност е съвсем различно.

Така, че най-важното е да не се залита в едната или другата посока. Но гимнастичката трябва да знае задълженията си. Елитният спорт не е за всеки. Той изисква силна воля, понякога жертва ( Мадлен Радуканова)игра със счупена кост на стъпалото на Олимпиадата). Големите шампиони са със силни характери.

Ето защо е важно да се разграничават нещата

А иначе, да! Насиелието

няма място в спорта! Категорично!

Но трябва да се защити и треньорът, защото неговата работа е много тежка!

Затова БФХГ изготви документ за всички родители за “обща информация за спорта художествена гимнастика”, който ще бъде разгледан на УС в сряда и ще даде възможност на родителите да се запознаят със спецификата на спорта ни.

Но към недопустимото насилие трябва всички да бъдем непримирими" - сподели мнението си по темата Раева.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички