Ицо Мусков завоюва 2 сребърни медала на Евро 2015


Ицо Мусков завоюва 2 сребърни медала на Евро 2015

1848 0

С два сребърни медала се завърна от Европейското първенство по силов трибой 2015 родният ни силов атлет Ицо Мусков, предаде БГНЕС.

Престижното състезание се състоя от 8 до 13 юни в латвийската столица Рига под егидата на WPC. Общо 490 сред най-добрите атлети от 30 страни на Стария континент премериха щанги в дисциплините: лег, мъртва тяга и клек. Ицо Мусков завоюва двете втори места съответно в мъртвата тяга и лега.

Шампионите по силов трибой на Казахстан и Русия, Владимир Голубьов и Николай Фесанюк, лично поздравиха Ицо Мусков за страхотните му постижения.

"Много съм доволен от резултатите си. Конкуренцията беше убийствена. Бяхме общо 8 човека в моята категория – 125 кг, от които 6 тръгнахме с огромни щанги. Огромно удоволствие е да се състезаваш с такива силни мъже, това ми вдъхна кураж. На клек направих 260, 270 и 280 кг и подобрих личния си рекорд 2 пъти. На лежанката излязох на 220 и 230 кг също подобрих личния си рекорд. На тягата излязох с 320 кг, след това сложих 335 кг, които не съм слагал и в зала, но не бяха достатъчни и се наложи за второто място да сложа и 350 кг, което е втората по тежест щанга в моята и в по-горната категории. Докоснах се до една от професионалните тежести в света, с която излизат най-големите шампиони. Това за мен беше щанга мечта, която ми се е искало да вдигна и ето че сега ми се удаде възможност да я сложа и успях да я преборя. Това беше нещо невероятно за мен. Голяма емоция! Двамата световни шампиони Владимир Голубьов и Николай Фесанюк дойдоха лично да ме поздравят, стиснаха ми ръката. Много ми се радваха всички, съдиите ми пляскаха и през цялото време ме окуражаваха", разказа за успеха си сребърния медалист Ицо Мусков.

В Рига трибоецът разчита на помощта съотборника си Стоян Андреев, който в Маями грабна златото в дисциплината мъртва тяга в категория до 125 кг. Той лично подготвя и води тренировките на Мусков за упражнението мъртва тяга. Антон Никифоров също беше с Ицо Мусков, за да му помага.

"Заминах с очакване да си направя успешно опитите, но нямах очакване да надхвърля резултатите до момента, особено в мъртвата тяга. Бях много уверен в себе си, защото подготовката протече много ефективно. Беше разделена по етапи на килограми. Така бях направил тежестите, че първите и вторите опити ми бяха сигурни, бях на 100% убеден, че ще ги вдигна, защото съм ги тренирал много пъти в залата", сподели Мусков.

"В САЩ направих 815 сбор, тук 860, а се надявах за 850. В Маями направих 45 кг скок, сега отново постигнах 45-килограмов скок. За 8 месеца съм качил тежестите с 90 кг, което е фрапиращо постижение. Обикновено станалите спортисти напредват с по 5 кг на година, а аз с 90 кг", заяви родният ни силов атлет.

Трибоецът веднага започва подготовката за Световното първенство по силов трибой, което ще се проведе в Португалия през ноември.

"За Португалия очаквам да направя 300 килограмов клек. Все още заради травмата в бедрото не мога да използвам баланса, цялата ексклузивност и капацитет. И ще се боря да подобря световния рекорд в силовия трибой на лежанката, който е 245 кг, с 10 кг повече от моите постижения в момента", каза Ицо.

През ноември миналата година Ицо Мусков спечели бронзовото отличие по силов трибой в категорията до 125 кг. на Световното първенство по силов трибой в Маями. Тогава софиянецът се нареди трети и на световния кръг по мъртва тяга.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички