"Една загуба може да е полезна" - Илиана Раева вярва, че България ще блести ярко през олимпийската година


"Една загуба може да е полезна" - Илиана Раева вярва, че България ще блести ярко през олимпийската година
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

1494 0

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде интервю за официалната фейсбук страница на федерацията по повод 40-тото Световно първенство по художествена гимнастика и представянето на българските грации на шампионата на планетата.

Поводи за размисъл в художествената гимнастика

"Една загуба те кара много да мислиш, да анализираш. Полезна е много. Събрах треньорите и състезателите и в детайли говорихме за нашите недостатъци и за силните страни на съперника, с които ни превъзхождат. Важно е да направим необходимото, за да бъдем още по-силни догодина. В същото време ясно отчетохме един очеваден факт. При безгрешна игра Стилияна Николова щеше да бъде недостижима. Това показва анализът. Пътят на Стили е този, ние няма да го променим, само ще го надградим. Тя е много зрелищна и е любимка не само на публика, но и на съдии. Вярваме, че ще се справи.

При Боряна Калейн се налага да усложним още съчетанията. Вече работим в тази посока. Боряна е много атрактивна с нейната индивидуалност. Не само с артистичността си, но и с невероятната чистота и култура на движенията. Нейните форми по време на движенията, всяка част от тялото й показват рутина и класа. Ще сложим още елементи "уау" при нея, за да засилим съчетанията. Ще усложним и трудностите. Ансамбълът е идентичен със Стилияна. Допуснахме груби грешки на обръчи, но заявката ни при безгрешна игра за златен медал беше достижима", сподели Раева, като допълни, че е наясно какво трябва да се промени в играта на ансамбъла ни.

Стремеж за най-добрите в света

Относно това, че сме лидер в отборната надпревара след 30 години: "Ние работим много. Стремим се да бъдем най-добрите в света. Това е дългогодишен вече процес. Спомням си откъде тръгнахме 2012 година, когато поех федерацията. Направихме огромен скок и прогрес с индивидуалните гимнастички, защото с ансамбъла имахме медали от Световни първенства, дори вече и златен. В индивидуалното нямаме само една силна гимнастичка и не разчитаме само на една, както е при другите. България има отличен отбор от три много силни гимнастички. Това беше и нашата стратегия последните 10 години. Постигнахме тази цел".

"Нищо не се счупи. Просто направихме грешки. Тренираха много, направиха много точни корекции, за да сме претенденти за титлата, явно трябва още! В това вярвам аз. Трябва да си видим недостатъците, както и в какво ни превъзхожда съперника. Мисля, че на разбора в София преди дни направихме много полезен анализ. Имаме и грешки. И в подготовката, и в композициите. Ще ги отстраним. Ще работим много и вярвам, че ще успеем. Всички са заредени с много желание за работа. Всяко зло за добро! Просто допуснахме две много груби грешки на обръчи", допълни Раева.

"Сигурна съм, че ни очаква една много интересна година. Аз дори очаквам появата на още “звезди” в световен мащаб. Очаквам появата и на девойките от тази година, които в олимпийската година са жени. И българки, и от другите страни. Очаквам силни ансамбли. Конкуренцията ще е много голяма и ожесточена. Ние имаме силни можещи гимнастички и треньори. Ще работим много и аз вярвам, че България ще блести ярко през Олипийската година, както на самата Олимпиада в Париж!".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички