Двама мароканци си поделиха победата в Софийския маратон за нов рекорд на трасето


Двама мароканци си поделиха победата в Софийския маратон за нов рекорд на трасето
Снимка: Стоп кадър, БНТ

1369 0

Мароканците Юсеф Сбаи и Радуан Нуини си поделиха победата в тазгодишното издание на Софийския маратон. Двамата пресякоха финалната линия хванати за ръка с време от 2:13:03 минути, което е и нов рекорд на трасето. Все пак фотофинишът отсъди победа за Юсеф Сбаи.

Въпреки това Радуан Нуини бе по-активният от двамата състезатели по време на надпреварата. В началото на маратона се образува група от 7-8 човека, които движеха заедно. Около 47-мата минута Нуини направи атака, вдигайки сериозно темпото, но скоро след това бе прихванат от останалите състезатели.

На по-късен етап Нуини и Сбаи се откъснаха пред останалите и предпочетоха да финишират заедно маратонското бягане, вместо да се стига до финален спринт. Трети в състезанието стана Мохамед Али от Нидерландия с 2:16:21 минути. В топ 10 нямаше български състезател. 

При жените Виктория Капилина от Украйна спечели състезанието, също с нов рекорд на трасето - 2:27:59 минути. Жебет Наом и Синтиа Косгей от Кения се наредиха на втора и трета позиция. 

На полумаратона бе и най-силното българско участие, след като състезанието бе и държавно първенство. Държавната титла грабна Маринела Нинева, която се нареди трета в общото класиране с време от 1:17:33 минути. Наталия Симеонович спечели състезанието с 1:15:28 мин. Симона Неделчева и Кристина Иванова допълниха тройката в подреждането за държавното първенство.

В "халфа" при мъжете тройката бе окопирана от чуждестранни състезатели, като победител стана Жан Симукека с резулат от 1:05:17 мин. Първият българин е Исмаил Сенанджи с малко под 67 минути. Митко Ценов и Мирослав Спасов от отбора на "Атлет" Мездра допълниха тройката при мъжете на държавното първенство.

В състезанието на 10 километра (което се оказа малко по-дълго като дължина) Иван Попов от Стара Загора успя да победи Сава Тодоров на финален спринт с времена малко под 35 мин. Николас Матеос от Испания се нареди трети с 37:19 мин. При жените съотборничките Лиляна Георгиева и Силвия Георгиева окупираха първите две места, третата позиция остана за Адриана Поп Арсова от Македония.

Именно в състезанието на 10 километра се разигра грозна сцена още на старта, когато един от участниците (видимо аматьор) се нареди на първа линия до най-бързите участници. Той стартира рамо до рамо с фаворитите в състезанието и след 20-на метра умишлено изблъска с ръка сръбска състезателка, с което състезанието за нея приключи. Участникът, който се вижда на снимката (с черния анцуг), продължи да бяга напред, въпреки неспортсменската си проява.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички