Дават още 100 хил. лв. на параолимпийците ни


Дават още 100 хил. лв. на параолимпийците ни
Снимка: БГНЕС

920 0

Държавата ще отпусне допълнителни 100 000 лв. за българските параолимпийци, съобщи премиерът Бойко Борисов. Разликата в премиите, предвидени за призьорите от олимпийските игри и от параолимпийските игри в Рио де Жанейро (съответно 250 000 лв. и 50 000 лв. за титла), провокира дълга дискусия.

Единственият ни шампион - Ружди Ружди, който триумфира при спортистите с увреждания в тласкането на гюле, дори подаде жалба до Комисията за защита от дискриминацията.

От Министерството на младежта и спорта обясниха, че двата форума не са с еднакъв статут. Красен Кралев подчерта, че премиите за параолимпийците са приравнени с тези за световно първенство. Финансовите бонуси за игрите в Атина 2004 и Пекин 2008 бяха равни, но за Лондон 2012 също имаше разлика - 200 000 срещу 30 000 лв.

"Да, това не е олимпиада...Всичко това вече сме го чули, получихме и писмо от МОК - коментира Борисов при откриването на реновираната зала "София". - Но мисля, че за да се стимулира тази воля и всички усилия на тези хора, можем да си го позволим". За конкретното разпределяне на сумата ще ще имат думата министерството и параолимпийската асоциация.

1,8 млн. лв. струва реконструкцията на залата. Близо 4 млн. лв. са предвидени за ремонт на зала "Фестивална". Премиерът подчерта, че не се предвиждат средства за Националния стадион "Васил Левски".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички