България има своята световна шампионка в борбата - Биляна Дудова стъпи на върха!


България има своята световна шампионка в борбата - Биляна Дудова стъпи на върха!
Снимка: БФ Борба, Костадин Андонов

6609 0

Биляна Дудова е СВЕТОВНА ШАМПИОНКА!!! В категория до 59 кг на световното първенство в Осло, Норвегия, българката спечели златния медал, побеждавайки на финала японката Акие Ханай с 6:4 точки!

Четирикратната европейска шампионка на България не успя да вземе квота за Олимпийските игри и тя отиде в Евелина Николова, която впоследствие се окичи с бронза в Токио. Въпреки това, Биляна се появи пределно мотивирана на Световното първенство и с една единствена цел - този път да стане световна шампионка, след като през 2018 г. в Унгария трябваше да се задоволи само със среброто...

Тя го направи по категоричен начин, след като в трите срещи преди днешния финал не инкасира нито една точка и победи всяка една от съперничките си на нула. Дудова започна вихрено срещата с японката Ханай и още в първите секунди поведе с 6:2!

До края тя показа много сдържана и обмислена игра на тепиха и не позволи на противничката ѝ да се върне в мача. На няколко пъти Дудова парира жестоките атаки на Акие, която се опитваше да хване краката ѝ и в крайна сметка, с резултат 6:4, българката стъпи на световния връх в борбата в категория до 59 килограма!

Ето как се разви срещата:

Биляна Дудова 6:4 Акие Ханай

Дудова излезе почти на спринт на тепиха и започна много активно срещата. Българката успя да направи страхотно хвърляне и поведе с 4:0, но след това допусна контраатака и авансът ѝ намаля до 2:4. Българският щаб поиска преразглеждане на ситуацията с видео и нашето момиче получи още две точки - 6:2!

След бурното начало темпото спадна и съдията даде предупреждение на двете състезателки за неактивност. В края на първата част Дудова успя по чудесен начин да се измъкне от неудобно положение и да не даде повече точки на японката. 

Биляна имаше добър аванс и в началото на втория рунд държеше Ханай в центъра на тепиха. Съперничката ѝ опитваше да влезе в краката и да потърси обръщане, но безуспешно. 30 секунди преди края на Акие бяха присъдени 2 точки, но българката удържа аванса си и с 6:4 успя да спечели световната титла!

ПРЕДИ ФИНАЛА

Биляна Дудова записа три поредни победи във вчерашния ден на Световното първенство в Осло, Норвегия, за да си осигури мача за златния медал. Финалите в днешната програма започват в 19:00 ч. наше време с тези в категория до 57 килограма и веднага след тях трябва да започне срещата на българката.

На 1/8-финалите тя победи литовката Инета Дантаите за 43 секунди с технически туш (10:0), на 1/4-финалите се справи по същия начин с шведката Сара Линдберг, а на полуфиналите надигра двукратната шампионка на азиатското първенство - Сарита Сарита от Индия с 3:0 точки.

*Биляна Дудова ще излезе за втори финал на световно първенство в своята кариера, след като през 2018 г. в спор за златото в Будапеща, Унгария отстъпи на китайката Нингнинг Ронгостана и остана със сребърния медал!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички