Божил Колев пред Efirbet: Радвам се за Ясен Петров, това е точният човек за националния


Божил Колев пред Efirbet: Радвам се за Ясен Петров, това е точният човек за националния
Снимка: Божил Колев

3361 0

Една от големите легенди на българския футбол и игра, която е еталон за защитник. С това ще бъде запомнен Божил Колев. Футболистът, който е рожба на Черно море и още на 18 години дебютира за мъжете с гол срещу ЦСКА. Само след малко повече от две години той вече е на „Българска армия“ и с армейците прави забележителна кариера.

Божил става пет пъти шампион и три пъти носител на Купата на страната. Общо в елита записва 373 мача и 74 гола, като попаденията го нареждат на 18-о място в класацията за най-резултатните защитници в националните първенства.

С екипа на националния отбор Колев има 60 мача и 8 гола. Бил е и шест пъти негов капитан. На световното през 1974 година е на терена през цялото време в трите двубоя на трикольорите. Избран е за Футболист №1 на Варна на XX век и попада във всички идеални състави на ЦСКА по повод годишнини на клуба.

В интервю за ефир бет Божил Колев дава мнение за положителните резултати на държавния тим в последните му две квалификации и работата на Ясен Петров, с който имат съвместен период на „Тича“.

Г-н Колев, тръгва ли нагоре България след четирите точки в последните две срещи от квалификациите за Световното в Катар?

Хубаво е, че момчетата си свършиха работата. Все пак отдавна не бяхме побеждавали и заслужават сега да се порадват. Но как ще се развива този отбор, предстои да разберем.

Виждате ли промяна в играта?

Отборът ни се обновява в момента. Ясен Петров направи много промени, покани нови играчи, предимно по-млади. Вижда се, че футболистите се стремят да играят тактически правилно и да са дисциплинирани.

Как ще коментирате равенството срещу Италия?

Всяка точка срещу такъв отбор е престижна. Италия си е Италия и е действащ европейски шампион, беше и домакин. Аз лично не виждам отбор сега в Европа, който може да надиграе Италия и да не допусне положения пред вратата си.

Имате преки впечатления от Георги Георгиев, който пази на Черно море. Няма какво да си кривим душата, той ни извади срещу Италия. Какво мислите за него?

Георги бе на висота във Флоренция и направи показни спасявания. Но за мен представянето му не е изненада, защото Боян Пейков работи добре с него в Черно море. Беше въпрос на време да получи шанс и в националния тим, и той се възползва максимално добре.

Срещу Литва показахме, че може и да атакуваме и  създадохме достатъчно положения. Защо не спечелихме по-убедително?

Най-важно беше да победим след толкова време, за да падне напрежението. А и за победа с 1:0 и 3:0 се дават по три точки. При всички случаи е добре, че срещу съперник от нашата черга доминирахме и създавахме ситуации за гол.

Кои играчи на България Ви правят впечатление?

За Георги вече казах, Кирил Десподов и Атанас Илиев също се справят. Разполагаме и с интересни и перспективни защитници, повече от които тепърва навлизат в големия футбол.

Смятате ли, че тези, които започнаха от първата минута в последните две световни квалификации, ще изграждат ядрото на държавния тим занапред?

От това, което се видя срещу Италия и Литва, поне седем-осем играчи се ползват с доверието на селекционера за титуляри. Но има и равностойни на тях фуболисти, които могат да се появят на терена, както в стартовия състав, така и в хода на срещите. Най-важното е обаче нашите да играят по един и същи начин и така, както Ясен иска, без значение кои са изпълнителите.

Вие работехте с Ясен Петров в Черно море. Той ли е точният човек за националния?

За мен изборът, който направиха с Ясен, е правилен и аз много се радвам за него. Чухме се като го назначиха, поддържаме постоянна връзка. След като напусна Черно море, следях кариерата му. Постигна добри резултати и в Китай, а сега се намира в златната за един треньор възраст.

Кои са силните му качества?

На Ясен играта му е ясна, успява да изготвя печеливши стратегии, да избира оптималния състав и да води добре мачовете. Освен това умее да общува с играчите и има правилен подход към всеки един от тях.

Дали от БФС ще дадат необходимото време на Ясен Петров?

Надявам се да е така. От първия му мач с националния са минали малко повече от 5 месеца, а вече има първи резултати. Знам, че той е много взискателен, ще иска да надгражда, ще иска да подобрява играта.

Вашите очаквания от оставащите три двубоя на България в групата – гостувания на Швейцария и Литва и домакинство на Северна Ирландия?

Пожелавам на нашите да играят със самочувствие и увереност в силите и да израстват като отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички