Алберто Бетиол спечели най-дългия етап в Обиколката на Италия


Алберто Бетиол спечели най-дългия етап в Обиколката на Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

1677 0

Тосканският колоездач Алберто Бетиол спечели 18-ия етап на Обикоката на Италия след смело преследване на Реми Каваня във финалните километри. Бетиол не се поколеба и за миг и атакува веднага, след като беше застигнал Каваня. Това беше и първа етапна победа в голяма обиколка за победителя в Обиколката на Фландрия от 2019-та. Това се случи един ден, след като Бетиол беше основният помощник на своя съотборник Хю Карти в планиснкия етап вчера.

Днешният етап беше и най-дългия в тазгодишната Обиколка на Италия с дължина от цели 231км. Състезателите се движеха през равнината на Падан от Роверето до Страдела. Трасето беше предимно равно до последните 30км, където колоездачите трябваше да се справят с 4 къси височини.

“Джирото” продължаваше да взима жертви, като Джулио Чиконе (Trek-Segafredo), Ремко Евенепул (Deceuninck Quick-Step) и Ник Лулц (Team BikeExchange) напуснаха състезанието, в следствие на претърпяната катастрофата по последното спускане вчера. И тримата състезатели завършиха етап 17, но решиха да прекратят своето участие.

Атаките започнаха веднага след като старта беше даден. Много от състезателите правеха опити за откъсване, но в основната група се поддържаше много висока скорост, която не оставяше шанс на бегълците. Минаха доста километри, в които големи групи от състезатели се отцепваха напред, но бързо бяха връщани в “пелотона”.

Състезанието навлезе във Венето, докато колоездач след колоездач си пробваха късмета в поредица от безброй атаки. 24км след началото на етапа, все още нямаше успех за никого и това не беше изненада, защото залогът в етапа беше твърде голям. На 200 километра от финала, голяма група все пак успя да се установи пред основната група, но дълго време техният аванс беше в рамките на около едва 20 секунди.

Откъсналата се група най-накрая се установи и цели 23 състезатели присъстваха отпред. Това бяха: Андреа Вендраме (AG2R Citroën), Джани Вермеерш (Alpecin-Fenix), Симон Пело, Андрий Пономар и Натанаел Тесфацион (Androni-Sidermec), Самуеле Батистела, Горка Изагире (Astana-PremierTech), Симоне Консони (Cofidis), Реми Каваня (Deceuninck-QuickStep), Алберто Бетиол (EF-Nippo), Франческо Гаваци, Самуеле Риви (EOLO-Kometa), Уесли Кредер (Intermarché-Wanty-Gobert), Филипо Дзана (Bardiani-CSF-Faizanè), Патрик Бевин (Israel Start-Up Nation), Стефано Олдани (Lotto Soudal), Дарио Каталдо (Movistar), Никиас Арндт, Нико Денц, Николас Роуч (Team DSM), Якопо Моска (Trek-Segafredo), Алесандро Кови и Диего Улиси (UAE Team Emirates).

170 километра преди финала, нещата в групата се бяха успокоили, след като Bora-Hansgrohe потушиха всички нови опити на колоездачи за присъединяване към откъсването. Салваторе Пучо и Филипо Гана (INEOS Grenadiers) застанаха начело на групата, за да контролират ситуацията и да предпазят от неприятности своя лидер Еган Бернал.

155км преди края, преднината на 23-та лидери нарастна до над 5 минути, докато в “пелотона” се бяха успокоили преминавайки през подкрепителната зона. Ineos Grenadiers продължаваха да седят начело, заобградили Бернал от всички страни. Горка Изагире се намираше най-напред в генералното класиране от откъснала, така че нямаше кой да безпокой фаворитите за генералното класиране.

С нарастване на разликата на повече от 7 минути, стана ясно, че победителят ще бъде от откъсналата се група. Няколко от бегълците вече имаха етапни победи в това или някое от миналите издания на “Джирото”, голяма част от тези състезатели се бяха откъсвали на няколко пъти през тази година, което беше предпоставка за интересна битка за етапната победа.

При оставащи 120км, авансът на бегълците премина границата от 10 минути. От Bahrain-Victorious се бяха позиционирали зад тима на Ineos Grenadiers, докато спокойното темпо в групата продължаваше, преминавайки през Ломбардия.

Белгиецът Джани Вермеерш спечели междинния спринт ( поставен на 98км от финала) пред швейцареца Симон Пело. Ineos преведоха основната група през спринта в Кремона с дефицит от 12’30". Това щеше да бъде и десета победа от откъснала се група в тазгодишната Обиколка на Италия, като така щеше да се изравни с цифрите от 2019-та. Това ще е едва вторият път през това хилядолетие, когато 10 бегълци са успели в едно “Джиро”. Миналата година броят им беше девет, докато през 2018 г. беше едва четири.

62 км преди края, Алберто Бетиол получи повреда в своят велосипед и се нуждаеше от нова задна капла. Така той се върна до сервизният автомобил на EF Education-Nippo, но бързо след отстраняване на проблема успя отново да се присъедини към останалите 22-ма лидери. Бегълците се доближаваха до град Пиаченцо, с аванс от почти 14 минути пред основната група.

Колоездачите преминаха границата от 3000 състезателни километра от началото на обиколката. Това се случи на по-малко от 50км преди финала, където бегълците вече започваха да се подготвят за атаки по предстоящите къси изкачвания в последните 30 километра.

Бегълците настъпиха по първото от четирите изкачвания и Батистела от Astana атакува почти веднага, като беше последван от сънародника си Филипо Дзана. Екипът на DSM изпратиха Нико Денц към двамата лидери. След това Пади Бевин избяга от бегълците заедно със Стефано Олдани. В резултат на тези ходове, отзад имаше истинско разтърсване, каро Николас Роуч поведете останалата група от бегълци в преследване на лидерите.

26км преди финала, бегълците навлезнаха в единственото категоризирано изкачване за деня “CASTANA” (5км/4,2%). Бетиол задаваше сериозно темпо по изкачването, докато Изагире изглеждаше, че има лош ден, защото не успя да се задържи сред първите бегълци. Реми Каваня изненада всички с много мощна атака от задните редици на групата и успя да отвори значителна преднина пред останалите бегълци. Никола Роуч и Бетиол се откъснаха на малка разлика и се впуснаха в преследване на Каваня.

22км преди края, 22 секунди за Каваня. Французинът премина през върха на това изкачване с прилична разлика между деветте си преследвачи: Вермеерш, Пело, Бетиол, Бевин, Каталдо, Арнд, Роуч, Моска и Улиси

Самотният лидер - Каваня се намираше на третото от тези четири изкачвания, когато неговата преднина достигна половин минута. Отзад, Алберто Бетиол направи огромно ускорение и успя да се измъкне от останалите преследвачи, като единствено Роуч се задържа до италианеца. Бетиол премина през височината на 12 секунди зад Каваня, насочвайки се към усукващите се спускания от двете страни на следващото и последно изкачване за деня.

При навлизане във финалните 10 километра, Роуч и Бетиол изоставаха на 15 секунди от Каваня. Със започване на последното изкачване (дълго 2,6км), Бетиол започна да прихваща Каваня, а Роуч изостана.

7км преди края, Бетиол изпревари Каваня, в последните 500 метра от височината и се насочи сам към спускането до финала. Реми Каваня се беше раздал твърде много и явно силите го напуснаха, като дори и Роуч го задмина.

Бетиол не позоваваше да бъде застигнат, като на 4км от финала, той беше на 17 секунди пред Роуч. Италианеца навлезе с 25 секунди преднина в последния километър и вече нищо не можеше да попречи на победата му. Така Бетиол спечели своята първа етапна победа в родната си обиколка. Симоне Консони се раздаде максимално, което му донесе второто място в етапа, докато Никола Роуч трябваше да се задоволи с третото място.

Бернал успешно защити розовата си фланелка за още един ден и се отправя към последните три етапа с преднина от 2’21” пред Дамяно Карузо. Колумбиецът показа първия признак на слабост в сряда, но днес беше защитен от съотборниците си от Ineos на до голяма степен равния 18-ти етап.

Топ 10 в етап 18:

1 Alberto Bettiol (Ita) EF Education-Nippo 5:14:43

2 Simone Consonni (Ita) Cofidis 0:0:17

3 Nicolas Roche (Irl) Team DSM

4 Nikias Arndt (Ger) Team DSM

5 Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates

6 Samuele Battistella (Ita) Astana-Premier Tech

7 Filippo Zana (Ita) Bardiani CSF Faizane'

8 Natnael Tesfazion (Eri) Androni Giocattoli-Sidermec

9 Rémi Cavagna (Fra) Deceuninck-QuickStep 0:0:24

10 Jacopo Mosca (Ita) Trek-Segafredo 0:01:12

Генерално класиране след етап 18:

1. Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers

2. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious

3. Simon Yates (GBr) Team BikeExchange

4. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech

5. Hugh Carthy (GBr) EF Education-Nippo

6. Romain Bardet (Fra) Team DSM

7. Daniel Martinez Poveda (Col) Ineos Grenadiers

8. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep

9. Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma

10. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички