Устройството, което можеше да спаси Боян Петров


Устройството, което можеше да спаси Боян Петров
Снимка: Grand и Joy Optics

13691 0

Един от най-известните алпинисти в света - Симоне Моро, разясни част от неяснотите около изчезването на Боян Петров. Най-интересната част беше свързана с прословутия сателитен телефон, без който Петров е решил да изкачва връх Шиша Пангма.

Италианецът обясни точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника. Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи 300 грама, то те се умножават по 10 000 стъпки. Което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие. Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

Въпреки това, 50-годишният италианец е категоричен в убеждението си, че решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация не е грешно. В същото време обаче той обясни, че българинът е трябвало да вземе поне някакво устройство, визирайки едно от новите изобретения на "Гармин" - Ин Рийч. Устройството, което тежи 100 грама, може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат, пише в. "168 часа".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички