Покорил и 14-те върха: Боян Петров е феномен, на височина е най-силният, когото съм виждал!


Покорил и 14-те върха: Боян Петров е феномен, на височина е най-силният, когото съм виждал!
Снимка: БГНЕС

2927 0

Немалко хора, които са наясно с изкачването на осемхилядник, направиха изказвания за ситуацията с Боян Петров, които са обезпокоителни. Най-пресният пример е италианецът Марио Виелмо, който е част от групата от 11 души, поели към връх Шиша Пангма. Той заяви, че шансовете Петров да бъде намерен жив са минимални.

Все още има обаче хора, които с думите си, казани сега или повторени от преди, ни вдъхват надежда, че българският алпинист ще преодолее и тази трудност в гонитбата на мечтата си да стане 40-ият човек в света, окичил се с "хималайската корона". Един от тях е испанецът Феран Латоре, приятел и спътник на българина. Двамата заедно са изкачили връх Макалу.

Латоре е първият каталунец, изкачил и 14-те световни осемхилядници. "Хималайската корона" той взима миналата година. През 1992 година, на възраст от само 21 години, каталунецът изкачва Централна Шиша Пангма. През 2016 година, след завладяването на Нанга Парбат, в интервю за "Desnivel", той е запитан какво е да изкачваш върхове с диабетик и дали болестта му е била забелязана.

"Не, категоричен е Латоре. - Боян Петров е много силно момче.Той е феномен. Впечатляващо е как един диабетик има такава сила и толкова много решителност. Той има цялото ми възхищение. Мисля, че на височина е изключителен, най-силният, който някога съм виждал".

В интервюто си испанецът казва още, че със спътника му Елиас Мийериу знаят, че са изкачили върха благодарение на Боян Петров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички