Кениец спечели тазгодишното издание на Софийския маратон


Кениец спечели тазгодишното издание на Софийския маратон
Снимка: БГНЕС

1015 0

Кениецът Хосей Туей спечели 36-ия лекоатлетически маратон на София. Той триумфира класическата дистанция от 42,195 километра на новото трасе по улиците на българската столица с 2:15.59 часа. Той изпревари във финален спринт мароканеца Юсеф Сбаай, който завърши със същото време. Трети се нареди Алемайе Холема от Етиопия с време 2:16.58. В първата десетка място намери и българинът Димчо Мицов, който финишира за 02:39:12 сек.

Етиопката Шагае спечели при жените с време от 2:35.36, като остана от рекорда от 2015 г. – 2:32 часа, който обаче беше поставен на старото трасе. Това е трета победа за Етиопия в софийския маратон след 2014 и 2016 г.  Маринела Нинева попадна в десетката от българките, оставайки на седма позиция – 02:57:39 сек.

В полумаратона българинът Йоло Николов триумфира при мъжете, а при жените победата отиде за Адриана Поп Арсова от Северна Македония. На 10 км ролите се размениха успехът при мъжете отново бе за представител на северномакедонците – Дарио Ивановски, докато при жените триумфира нашата участничка Лиляна Георгиева.

По-рано в 9:30 часа министърът на спорта Красен Кралев и волейболната легенда Любо Ганев дадоха старта на Софийския маратон. В тазгодишната 36-а поред надпревара участваха близо 5000 маратонци от 50 страни. От тях 850 са чужденци.

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт в знак на солидарност с Европейския ден на донорството. Целта беше трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички