5 звезди в леката атлетика, които непременно да следим на Олимпийските игри в Токио


5 звезди в леката атлетика, които непременно да следим на Олимпийските игри в Токио
Снимка: Getty Images

3901 0

Олимпийските игри в Токио 2020 вече са в разгара си, а съвсем скоро идва ред и на един от най-интересните олимпийски спортове - леката атлетика. Богатият набор от дисциплини и жестоката конкуренция във всяка от тях дава на феновете достатъчно основания да застанат пред телевизорите и да не отделят поглед от екраните.

Наред с българското участие, в лицето на Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Мирела Демирева, Габриела Петрова и Тихомир Иванов, няколко световни звезди в леката атлетика също не са за изпускане и определено заслужават вниманието на зрителите. SportLive Ви представя 5 звезди в леката атлетика, които непременно да гледате:

Дина Ашър-Смит (Великобритания) - 100м, 200м, 4х100м

Дина Ашър-Смит е считана за голямата фаворитка в късите спринтове на Игрите в Токио. Миналата есен 24-годишната атлетка спечели три медала от Световното първенство, включително титлата на 200 метра, която я превърна в най-успешната спринтьорка в британската история. Сега тя има реални шансове за олимпийско злато на 100 метра, на 200 метра и на 4x100 метра - нещо, което едва ли ще е толкова лесно в конкуренцията на Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Шоне Милър, както и срещу отбора на САЩ на 4х100 м.

Крисчън Коулман (САЩ) - 100м

Тихият 23-годишен младеж от Атланта се утвърди през последните три сезона като фаворит за наследник на големия Юсейн Болт като олимпийски шампион на 100 метра. През миналата есен Коулман стана шестият най-бърз човек в историята, спирайки хронометрите на 9,76 сек. Неговата репутация беше ударена от Антидопинговата агенция на САЩ, която го уличи в нарушения на антидопинговите правила (пропускане на три допинг теста). Неговото наказание обаче беше намалено и той получи правото да се състезава на Игрите в Токио.

Мария Ласицкене - (Русия/неутрален спортист) - скок на височина

Мария Ласицкене се беше прицелила в олимпийското злато още в Рио, но IAAF забрани на всички руснаци да участват на Игрите през 2016-а. Сега скачачката ще иска да спечели своето в Токио, макар и като неутрален спортист. Тя е световна шампионка от 2015, 2017 и 2019 година и определено е една от големите фаворитки за олимпийското злато тази година. Личният ѝ резултат е 206 сантиметра от 2017-а - на три сантиметра от рекорда на Стефка Костадинова.

Шоне Милър (Бахамски острови) - 200м, 400м

Спомняте ли си как Майкъл Джонсън спечели олимпийско злато на 200 и 400 метра в Атланта? Е, 24 години по-късно Шоне Милър има реален шанс да повтори изключителния подвиг на Джонсън. Тя не само е действащата олимпийска шампионка на 400 метра, но и най-бързата на 200 метра през 2019 г., побеждавайки тогава с лекота Дина Ашър-Смит. Натовареният график в Токио обаче все може да осуети плановете ѝ за злато и в двете дисциплини. Тя ще трябва да избяга 400 метра на сутринта, преди да се опита да спечели злато на 200 метра финал вечерта.

Елиуд Кипчоге (Кения) - маратон

36-годишният Елиуд Кипчоге вече е определян от мнозина за най-великия бегач на дълги разстояния в историята. Кенийският маратонец има за цел да стане третият човек в историята, спечелил два поредни олимпийски маратона. Световният рекордьор с време 2:01:39 часа ще иска да се докаже като недостижим в маратанската дистанция, която е пробягвал и за под 2 часа, но времето му не е признато за официално и съответно не е вписано като световен рекорд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички