С брилянтна тактика Фетел и Ферари изумиха конкуренцията в Малайзия


С брилянтна тактика Фетел и Ферари изумиха конкуренцията в Малайзия

2457 0

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел записа първа победа с болид на Ферари във Формула 1, след като немският пилот доминираше тотално днес в Гран при на Малайзия.

Бившият ас на Ред Бул наруши тоталното господство на екипа на Мерцедес, възползвайки се отлично от тактическите решения на стратезите на "черните кончета".

Решаващ в състезанието момент беше влизането на кола на сигурността още в самото начало. Тогава Люис Хамилтън и Нико Розберг влязоха в бокса за смяна на гуми, докато Фетел заложи на доброто представяне на болида с меките гуми и поведе в състезанието.

Той записа един пит-стоп по-малко, докато Мерцедес сбърка сериозно в тактиката, с което в крайна сметка спечели с над 8 секунди преднина пред действащия световен шампион Люис Хамилтън.

На трето място остана Нико Розберг, който отново не успя да се пребори с британския си съотборник. Голям прогрес в челото направи Кими Райконен, който почна 11-и, спука гума в самото начало, но все пак се добра до бокса и се класира 4-и, затвърждавайки прогреса на Ферари.

За Себастиан Фетел победата е под №40 в кариерата му, с което показа, че може да печели и с друг отбор, освен с Ред Бул. Немският пилот става и 34-ият различен победител за "черните кончета" във Формула 1.

Бившият световен шампион се превърна в най-младия пилот с 40 победи в този спорт, като това беше и първи успех за него от състезанието в Бразилия през миналата година. В същото време той прекъсна серия от 34 състезания, в които Ферари нямаха победа. Последната беше на Алонсо през май 2013 година.

Нико Розберг записа най-бързата обиколка 1:42.062 минути, следван плътно от Хамилтън, но това се оказа напълно недостатъчно за успех в днешното състезание.

Истинска сензация пък сътвори тийнейджъра Макс Верстапен, който кара за Торо Росо. Той се класира на 7-о място и се превърна в най-младия пилот с точки от състезание във Формула 1. Освен това със своите 17 години и 179 дни той става първият непълнолетен с точки в кралските гонки.

Неуспешен дебют за МакЛарън записа Фернандо Алонсо, чийто болид загуби мощност в средата на надпреварата. Подобна беше съдбата и на неговия съотборник - Дженсън Бътън.

ТОП 10 в Гран при на Малайзия:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички