Розберг продължи доминацията си в Монте Карло, Хамилтън остана трети


Розберг продължи доминацията си в Монте Карло, Хамилтън остана трети
Снимка: Gulliver/Getty Images

1544 0

Нико Розберг спечели шестото състезание за годината от Формула 1, което се проведе в Монте Карло. Той триумфира за трети пореден път на тази писта, като единствените състезатели, които имат три или повече успеха тук, са Аертон Сена, Ален Прост и Греъм Хил. 

Състезанието бе по-особено, тъй като се проведе по улиците на Монте Карло, където възможностите за изпреварване са много малки. На места има много остри завои и пилотите трябва да карат с по-ниска скорост. Обиколката е 3.34 км, като тя е най-късата от всички състезания от календара на Формула 1.

Люис Хамилтън поведе от самото начало на състезанието, като без особени проблеми поддържаше преднината си пред Нико Розберг и Себастиан Фетел. 15 обиколки преди края обаче Макс Верстапен и Ромен Грожан се сблъскаха и на пистата влезе кола за сигурност. Точно тогава, за изненада на мнозина, Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми и излезе от него трети. От това се възползва Розберг, който поведе в класирането и не изпусна водачеството си до самия край. Втори остана Себастиан Фетел, а световният шампион Люис Хамилтън завърши трети, въпреки че водеше през по-голямата част от състезанието. Четвърти и пети финишираха пилотите на „Ред Бул“ Даниил Квят и Даниел Рикардо. Шести е Кими Райконен, седми остана Серхио Перес. Топ 10 допълват още Бътън, Наср и Сайнц.

Люис Хамилтън стартира от пол позишън днешното състезание, след като вчера спечели квалификациите. Втори се нареди съотборникът му в „Мерцедес“ Нико Розберг. Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел остана трети, а местата след него заеха Даниел Рикардо, Даниил Квят, Кими Райконен и Серхио Перес.

Финиширалият на осмо място вчера Карлос Сайнц - младши от Торо Росо стартира от бокса, тъй като е нарушил правило от регламента на Формула 1 и не е спрял за претегляне в бокса на ФИА, след като е получил указание за това. Мястото на Сайнц бе заето от Пастор Малдонадо, а след него стартираха Макс Верстапен и Дженсън Бътън.

Ромен Грожан започна от номер 15, тъй като предварително бе наказан с пет места, независимо от мястото, на което се класира във вчерашните квалификации. Причината е наказание за смяна на скоростната кутия.

Началото на състезанието започна по много лош начин за Нико Хюлкенберг, който се удари в предпазните заграждения след сблъсък с Фернандо Алонсо. Малко след това обаче германският пилот продължи състезанието. В същото време пилотите на „Ред Бул“ размениха местата си, като Квят изпревари Рикардо малко след старта. След инцидента на първи завой между Хюлкенберг и Алонсо, беше решено пилотът на „Макларън“ да бъде наказан с 5 секунди.

В шестата обиколка настъпи още една промяна спрямо позициите в стартовата решетка. Верстапен изпревари Малдонадо и зае осмото място. Непосредствено преди това пилотът на „Лотус“ се оплака от проблеми с болида, а в следващата обиколка влезе принудително в бокса. Изглежда проблемът беше сериозен и Пастор Малдонадо приключи преждевременно участието си в състезанието в Монте Карло.

Водачът във временното класиране Люис Хамилтън запази първата си позиция от квалификациите, но разликата между него и втория Нико Розберг не ставаше повече от 2-3 секунди. Третият Себастиан Фетел пък се движеше на около 4 секунди от Хамилтън.

Постепенно лидерите започнаха да настигат пилотите в дъното на класирането. Появи се син флаг, с който те бяха предупредени, че към тях приближават по-бързи болиди и при първа възможност бяха длъжни да ги пропуснат да минат. Все пак се получи забавяне, в следствие на което разликата между Хамилтън и Розберг се увеличи на близо 4 секунди.

Челната тройка се откъсна от останалите пилоти, като разликата между третия и четвъртия беше над 10 секунди. Световният шампион продължи да води, а в 29-тата обиколка вече имаше аванс от 8 секунди пред съотборника си Розберг. По всичко изглеждаше, че борбата ще е за второто място между Розберг и Фетел.

В 30-тата обиколка пилотът на „Торо Росо“ Макс Верстапен имаше проблеми в бокса, след като го забавиха при смяната на гуми.

Нико Розберг не се отказа от борбата за първото място и в 35-тата обиколка стопи разликата на 6.5 секунди. В 37-тата обиколка Себастиан Фетел и Даниел Рикардо влязоха в бокса за смяна на гуми. Малко след тях пилотите на „Мерцедес“ Нико Розберг и Люис Хамилтън направиха същото.

В 40-тата обиколка Райконен излезе извън трасето, като съкрати разстоянието и започна разследване срещу него.

Междувременно Розберг дръпна на Фетел с 2.2 секунди. Три обиколка по-късно състезанието напусна и Фернандо Алонсо заради технически проблеми с болида. Спирачките му отказаха на първи завой, като той излезе извън очертанията на пистата. Веднага след това бе показан и жълт флаг, с който се забранява изпреварването.

В 46-тата обиколка Люис Хамилтън увеличи аванса си пред Нико Розберг на 10.1 секунди. Британецът постепенно се откъсваше все повече от своя съотборник, като десет обиколки по-късно водеше с 12.4 секунди. Себастиан Фетел отново се доближи близо до Розберг, но пилотът на „Мерцедес“ не позволи дистанцията да бъде сериозно съкратена.

В дъното на класирането пък бяха пилотите на „Маруся“ Мерхи и Стивънс, които изоставаха с цели три обиколки зад лидера Хамилтън.

В 62-та обиколка Верстапен се опита да изпревари Грожан, борейки се за последното място в подреждането, което дава точки. Дистанцията между тях беше много малка и две обиколки по-късно двамата пилоти се сблъскаха, в резултат на което Верстапен разби предницата на болида си и излезе от пистата. Той се отърва без наранявания, но за него състезанието приключи, докато Грожан остана 12-ти. След инцидента на пистата се появи кола за сигурност.

Люис Хамилтън влезе за втори път в бокса, за да смени гумите на колата си, Нико Розберг зае първото място във временното класиране, а британецът излезе трети след Фетел. Всичко зависеше от това кога ще се прибере колата за сигурност. Това стана в 71-та обиколка.

Две по-късно Рикардо изпревари Райконен и стана пети, след като имаше контакт между болидите на двамата пилоти. В същото време Нико Розберг се възползва от първото си място и се откъсна на 4.6 секунди от втория Фетел три обиколки преди края. До края Розберг запази преднината си и взе победата.

Следващото състезание от Формула 1 е след две седмици в Монреал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички