Преди старта на сезона във Формула 1: Доверието и изводите след "фарса" в последния старт


Преди старта на сезона във Формула 1: Доверието и изводите след "фарса" в последния старт
Снимка: GettyImages

1943 0

Шефът на Формула 1 Стефано Доменикали разкри интересни подробности за предстоящото откриване на новия сезон във Формула 1, говори за завръщото се доверие към спорта и, разбира се, даде няколко интересни гледни точки на "скандалния край" на миналия сезон. 

Италианецът, който говори за Sky Sports, призна, че иска да види пълният доклад на ФИА за случилото се в Абу Даби и дали регулаторът си е свършил добре работата в последното състезание за сезона, коронясало Макс Верстапен като шампион

Противоречивите решения на директора на състезанието Майкъл Маси, които бяха кулминацията в битката между Макс Верстапен и Люис Хамилтън в последната обиколка на Гран при на Абу Даби през 2021 г., разбираемо останаха основна тема в рали средите, дори и след края на зрелищния състезателен сезон. Може би точно този скандал поражда куп промени, които ще бъдат въведени през тази година.

"Миналата седмица имахме среща с всички промоутъри. Почти всички състезания, които ще проведем, са вече разпродадени, което за мен е силен знак, че доверието е налице”, коментира специалистът. В същото време остро осъди коментарите, че може да има чужда намеса в състезанието, която да гарантира изхода в полза на една от двете страни.

ФИА, ръководният орган на Формула 1, трябва да разкрие констатациите си от това как са се развили финалните обиколки след среща на Световния съвет по автомобилен спорт тази събота, въпреки че вече са направени някои промени като тази около поста на Маси. Доменикали вярва, че отстраняването му е било за собствено добро, тъй като натискът е бил силен и структурата не е имала възможността да го запази на поста.

“Това, което трябва да избягваме, е лична дискусия“, каза той. “Всички сме хора. Може да кажете, че се представяте добре като пилот, отбор или съдия – но това не е от значение за доверието в спорта, защото винаги има място за развитие. Доверието преминава през този вид действия и това са моите очаквания, относно решенията на FIA при подготовката за следващата година.”

Маси беше заменен от двама директори на състезанията този сезон, Едуардо Фрейтас и Нилс Витих, които ще си поделят планираните 23 състезания, като ще имат на разположение и помощ от контролна зала, подобна на нашумелия VAR.

Подобно на милиони, бившият директор на Ферари също иска да се запознае с доклада на ФИА от Абу Даби. “Искам да видя фактите, за да се уверя, че ФИА като регулатор на спорта ще може да започне уикенда по най-добрия начин и че са взети мерки, за да не бъдат повторени стари грешки“ добави той.

Бяха внесени и някои уточнения: “Ръководството на състезанието трябва да бъде организация, която да бъде организирана по правилния начин, но директорът на състезанието е човекът, който трябва да взима правилните решения“.

Доменикали завърши с желанието си докладът на FIA от Абу Даби да бъде публикуван изцяло.

Междувременно друга голяма новина се завъртя във моторните среди, след като се заговори за потенциалното завръщане на бивш световен шампион във Формула 1 през този сезон

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички