Пилотът на Алфа Ромео е жив благодарение на 7-килограмов стоманен пръстен (СНИМКИ)


Пилотът на Алфа Ромео е жив благодарение на 7-килограмов стоманен пръстен (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1551 0

Състезанието за Гран при на Великобритания на пистата в Силвърстоун тази неделя започна със зловещ инцидент във втората половина на рeдицата, който наложи рестарт. В сблъсъка бяха замесени Естебан Окон, Гуаню Чжоу, Джордж Ръсел и Алекс Албън.

Болидът на Чжоу излетя във въздуха, преобърна се с колелата нагоре, изчегърта асфалта, Алфа Ромео се плъзна през пистата с висока скорост, хвърляйки искри, после продължи да се плъзга по чакъла, завъртя се в предпазната ограда и се приземи зад купчината гуми между оградата и защитната бариера пред трибуната с втрещени от ужас зрители.

Веднага след този катастрофата състезанието беше спряно с червени флагове. На пистата се появи линейка, на която беше качен китайският пилот. Малко по-късно обаче се появиха успокоителни вести, че пилотът е в съзнание, контактен е и го транспортират в най-близкия медицински център.

Около 20 минути по-късно световната автомобилна асоциация Fia даде разяснения, а Чжоу по-късно беше изписан от болницата без сериозни наранявания. "Ореол“ ме спаси“, каза той и съобщи, че е готов за следващото състезание в Австрия следващата неделя.

Кой е този благословен "Ореол", на който Чжоу благодари? Как стана така, че дори каската на китайския пилот не влезе в контакт с асфалта, след като колата му се преобърна, питаха се всички.

Оказа се, че той е бил предпазен от „Ореол“ - специален 7-килограмов пръстен от титан, най-здравия метал на земята, който е инсталиран в болидите, въпреки съпротивата на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун и на самите пилоти, поне в началото.

Според световната асоциация Fia ореолът трябва да издържи теглото на два африкански слона (около 12 тона за две мъжки животни) и на пълен куфар, който се изстрелва с 225 километра в час срещу него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички