Макс остава на трона! Верстапен ликува със световната титла за трети пореден път


Макс остава на трона! Верстапен ликува със световната титла за трети пореден път
Снимка: Getty Images

3411 0

Макс Верстапен е новият-стар световен шампион във Формула 1 за сезон 2023. Нидерландецът завърши втори на спринта на "Лусаил" преди Гран при на Катар. Той си осигури 7 точки, благодарение на които се поздрави с третата си поредна световна титла в спорта.

Спринтът бе спечелен от младия пилот на Алпин - Оскар Пиастри, който стартира пръв днес, но бе колеблив на няколко момента от надпреварата. Денят за "оранжевите" бе добър, тъй като пък Ландо Норис завърши трети.

Макс се нуждаеше от само три точки или завършване в топ 6, за да си осигури световната титла. Той стартира много зле, като загуби третата си позиция, но след като DRS системата бе активирана той нямаше равен и се покачи до второто място, което успешно съумя да задържи до края.

Спринтовото състезание бе осеяно с много инциденти. Отпаднаха пилоти като Лиъм Лоусън, Логан Сарджънт, Серхио Перес и Естебан Окон, които се озоваха в чакъла.

С третата си световна титла Макс се изравнява с легенди на спорта като Ники Лауда, Айртон Сена, Джак Брабъм, Джаки Стюарт и Нелсън Пике.

РАЗВОЙ НА СПРИНТА

Старт

Оскар Пиастри направи фантастичен старт, докато неговият съотборник Ландо Норис се свлече в колоната. Верстапен също не започна добре, като се свлече до петата позиция. Инцидент претърпя пък Лиам Лоусън, който влезе в чакъла и състезанието за него приключи, като веднага се появи и кола за сигурност на трасето.

Рестарт

Пиастри поднови надпреварата по перфектен начин, а Джордж Ръсел продължаваше да го преследва. В крайна сметка, британеца съумя да го изпревари. Зад австралиеца бяха Фераритата на Карлос Сайнц и Шарл Льоклер, а Макс продължаваше да е пети. Пилотът на Уилямс - Логан Сарджънт пък се озова в чакъла и отново се появи кола за сигурност.

Рестарт номер "2"

Оскар Пиастри загуби ритъма и Джордж Ръсел дръпна сериозно пред него. Сега проблемите за младия австралиец се задълбочиха, след като бе изпреварен от Карлос Сайнц. Верстапен пък се доближи още повече до четвъртия Льоклер, а разликата между двамата бе половин секунда.

Верстапен се покачва в редицата

Нидерландският пилот се покачи в решетката, изпреварвайки Шарл Льоклер. Световният шампион се нареди четвърти и влезе в DRS зоната на Карлос Сайнц, като направи атака срещу испанеца и зае третата позиция.

Пореден инцидент

В обиколка 11/19 Серхио Перес и Естебан Окон от Алпин се сблъскаха неприятно и "посетиха" чакъла. Двамата мигновенно отпаднаха от надпреварата, а стюардите наредиха на колата за сигурност да излезе отново на "Лусаил". 

Рестарт номер "3"

Джордж Ръсел сложи сликове, а колата за сигурност се прибра в бокса и пилотите започнаха обиколка номер "15". Пиастри отново не успя да се откъсне на върха, а пилотът на Мерцедес го преследваше. Ландо Норис се озова на шестото място, като дори бе изпреварен и от Шарл Льоклер. Макс пък бранеше третото си място умело.

ПРЕДИ СПРИНТА

Ако спечели спринта тази вечер, Макс Верстапен със сигурност ще стане световен шампион, за трети пореден път в своята кариера. За това обаче ще му бъде достатъчно и шестото място, което дава 3 точки.

Нидерландецът вече загря подобаващо за вечерта, като победи в единствената тренировка в Катар и в същинската квалификация за Гран при в неделя. Той е завоювал победи в 13 от 16-те спринта, в които е участвал в кариерата си.

Във временното класиране Верстапен води убедително с 400 точки, зад него е съотборникът му Серхио Перес с 223, а трети е легендата Люис Хамилтън със 190. А ето и как ще се подредят участниците в спринта довечера на стартовата решетка:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички