Верстапен летя до последно в Саудитска Арабия, но Перес е големият победител!


Верстапен летя до последно в Саудитска Арабия, но Перес е големият победител!
Снимка: GettyImages

7363 0

Сезонът във Формула 1 продължава с пълна сила и второто състезание за кампанията затвърди впечатлението, че Ред Бул няма да има никакви проблеми през сезон 2023 година. 

Спечелилият квалификацията Серхио Перес спечели категорично Гран при на Саудитска Арабия, докато Макс Верстапен осигури двойна победа за Ред Бул, след като от 15-а позиция се добра до второто място. 

Благодарение на влизане на колата за сигурност малко преди преполовяването на дистанцията, Верстапен получи шанс да изпревари и финалните си опоненти към второто място (Алонсо и Ръсел), но нямаше сили да се бори с Перес за челото. 

Алонсо първоначално завърши на 3-то място, което му гарантира юбилеен подиум №100. Заради неизтърпяно наказание в началото на състезанието (от 5 секунди), той беше наказан с 10 секунди от финалното време и остана на 4-то място (подробности за наказанието на Алонсо тук). Така 3-ти остана Джордж Ръсел с Мерцедес. 

С най-бърза обиколка се отчете Верстапен, който в последния тур натисна газта, за да вземе допълнителна точка. 

РАЗВОЙ НА ГРАН ПРИ НА САУДИТСКА АРАБИЯ 

Шарл Льоклер реши да заложи на ултраофанзивна стратегия, започвайки от 12-та позиция с най-меките гуми, които са налични за състезанието. В същото време, някои от фаворитите за място в топ 6, сред които и Люис Хамилтън, избраха твърди гуми за своя старт. 

Стартът на състезанието 

Фернандо Алонсо записа феноменален старт, след като Перес стартира по-бавно и се опита да затвори завоя за испанеца - бърза смяна в челото на състезанието. В същото време и Ланс Строл успя да вземе позиция напред след феноменална маневра срещу Сайнц. 

В същото време излезе съобщение, че при старта Алонсо вероятно е допуснал грешка (позициониране на болида на стартовата линия). На старта пък Льоклер спечели 3 позиции, а Верстапен - едва 2. Пиастри пък беше първият пилот, влязал в бокса. 

До 3-ата обиколка стюардите обявиха и наказанието на Алонсо - 5 секунди допълнително в бокса при първото влизане. DRS-ът пък беше позволен в 3-ата обиколка, което позволи на пилотите на Ред Бул и Ферари да започнат атаки. В началото на 4-ата обиколка Перез изпревари Алонсо на старт-финалната права. 

Битката за челото преди първите спирания 

Серхио Перес даде най-добро време в състезанието, но въпреки това Алонсо продължи да се движи с темпото на своя опонент, като разликата след 10 обиколки беше под 1 секунда. В същото време назад в класирането Льоклер направи страхотни неща и стигна до 7-мо място, изпреварвайки и Гасли, и Хамилтън. Макс Верстапен пък се движеше по петите на ферарито, като изпревари Гасли, а след това и мерцедеса на Люис. 

Межди 11-ата и 13-ата обиколки Перес успя да се изплъзне на Алонсо и, след като вдигна разликата над 1 секунда, бързо успя да се възползва от невъзможността на Алонсо да използва "ДРС" и вдигна разликата до над 4 секунди. 

Верстапен и Перес продължиха още няколко обиколки, като Верстапен се изкачи о 4-та позиция. Алонсо и Ръсел запазиха позициите си преди да се стигне до първия тежък момент в състезанието. 

Първи спирания в бокса 

Ланс Строл първи влезе в бокса от лидерите, като Астън Мартин реши да промени стратегията в движение. Това се оказа лошо решение, тъй като Сайнц остана на пистата още 2 обиколки, в които съкрати аванс на Строл и излезе пред него, и то на цели 2 секунди. 

Кола на сигурността на пистата в 18-тата обиколка

Колата на Ланс Строл не издържа на напрежението, след като спирачките му излязоха от строя и той получи нареждане моментално да спре колата. Това доведе до влизането на пистата на "колата за сигурност", което навреди сериозно на Ферари, след като двата болида точно бяха минали през бокса. Ред Бул пък бяха големите печеливши, след като получиха "безплатен пит стоп". 

Малко преди жълтия флаг пък Верстапен записа най-бърза обиколка. След спиранията в бокса пък топ 5 на състезанието беше: Перес, Алонсо, Ръсел, Верстапен, Сайнц. 

Рестарт на състезанието в 21-ата обиколка

Изключително добра маневра предприе Перес с прибирането на колата за сигурност. Той се изтреля напред с над 1 секунда пред Алонсо и по този начин не му позволи да използва подвижното си крило. Първата успешна атака след рестарта в челото пък бе на Хамилтън, който с превъзходна маневра в два поредни завоя изпревари Сайнц за 5-ото място. Верстапен пък успешно атакува Ръсел и влезе в челната тройка. 

Голямата новина след нормализирането на обстановката беше фактът, че Алонсо запази втората си позиция и след наказанието от 5 секунди. Въпреки това в 25-ата обиколка Верстапен изпревари испанеца - 5.6 секунди разлика между Перес и Верстапен в челото. 

Проблеми в "Ред Бул" преди края 

Състезанието продължи по вкуса на "Ред Бул", но лидерът при конструкторите все пак имаше проблеми. Първо Верстапен се оплака от сериозен шум при висока скорост, докато малко по-късно Перес се оплака от проблем с педала за спиране. 

В същото време интересна беше битката между Тсунода и Магнусен за последното място в точките. Изключително добра игра в защита демонстрира японеца, който отби две атаки на своя опонент. В крайна сметка обаче, Магнусен успя да го изпревари 3-4 обиколки преди края. 

Драма с наказанието на Алонсо

3 обиколки преди края стана ясно, че Фернандо може и да не е изтърпял наказанието от 5 секунди. В последните 2 обиколки и Ръсел, и Алонсо бяха посъветвани да увеличат темпото, независимо че нямаше официална информация за това каква е ситуацията около 5-те секунди наказание на испанеца. 

В последната обиколка пък Верстапен успя да запише най-бърза обиколка и да вземе допълнителна точка към своя актив. 

Преди състезанието 

Целият уикенд беше доминиран изцяло от пилотите на Ред Бул Рейсинг, като се очакваше Макс Верстапен да спечели и квалификацията в събота. Колата му обаче имаше проблеми, като дори се наложи смяна на скоростна кутия, а в крайна сметка той ще трябва да стартира от 15-то място.

Квалификацията беше спечелена от Серхио Перес, който нямаше конкуренция в Q3, докато зад него са Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Вторият най-бърз пилот в квалификацията - Шарл Льоклер, ще стартира от 12-то място заради наказание. 

Ето и как са подредени пилотите в оп 10 на стартовата решетка: 

1. Серхио Перес 

2. Фернандо Алонсо 

3. Джордж Ръсел 

4. Карлос Сайнц 

5. Ланс Строл 

6. Естебан Окон 

7. Люис Хамилтън 

8. Оскар Пиастри 

9. Пиер Гасли 

10. Нико Хюлкенберг

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички