Безапелационен! Макс Верстапен триумфира в Гран при на Мексико и счупи собствения си рекорд


Безапелационен! Макс Верстапен триумфира в Гран при на Мексико и счупи собствения си рекорд
Снимка: GettyImages

3798 0

Макс Верстапен триумфира в Гран при на Мексико в специална за себе си надпревара. Успехът бе рекорден 16-и за него в рамките на настоящия сезон.

Така той подобри собственото си постижение за най-много победи в рамките на една кампания (15), записвайки 51-вата в кариерата си във Формула 1.

Нидерландецът остана на цели 13,8 секунди пред втория Люис Хамилтън, който единствен заложи на медиум гуми. Зад британеца се нареди Шарл Льоклер. 

Верстапен диктуваше темпото през по-голямата част от надпреварата. Той започна на много високо ниво от трета позиция, поемайки водачеството още в първия завой. Именно тогава пък Серхио Перес се сблъска с Шарл Льоклер, отпадайки от гонката.

Катастрофа претърпя и Кевин Магнусен в средата на надпреварата, след като получи проблем с окачването. Това доведе и до червен флаг. С представянето си се понравиха също Норис, Рикардо и Цунода. Японецът обаче се завъртя след удар с Пиастри и изостана сериозно.

Как се разви гонката?

1/71: Макс Верстапен стратира на много високо ниво, изпреварвайки и двамата представители на Ферари. Той срещна сериозен отпор при първия завой, в който се стигна и до удар между Серхио Перес и Шарл Льоклер. Мексиканецът дори прекрати участието си на родна земя.

5/71: Виртуална кола за сигурност влезе в употреба. Тя приключи в петата обиколка, след което всичко продължи.

10/71: Верстапен, Льоклер и Сайнц оглавиха подреждането. Нидерландецът водеше пред останалите с близо 3 секунди. Плътно зад тях стоеше Хамилтън.

20/71: Верстапен влезе в бокса като първи. Той напусна за 2.4 секунди, завръщайки се на 7-а позиция.

26/71: Макс надделя над една от колите на Макларън, а след това и над Даниел Рикардо. Той бързо се върна в играта, изоставайки единствено от състезателите на Ферари, за които боксът предстоеше.

31/71: Първи там влезе Карлос Сайнц. Същевременно Юки Цунода се изкачи до 11-тото място. Той записа много добри резултати, след като смени гумите си.

32/71: Верстапен се завърна на върха, след като и Льоклер пожела да поднови гумите си, отваряйки сериозна разлика от над 16 секунди.

34/71: Кевин Магнусен от ХААС катастрофира в една от стените. В болида на датчанина по всяка вероятност се появи повреме с окачването, довела до загубата на контрол от негова страна.

Рестарт

36/71: След рестарта не настъпиха промени в челната тройка, която изглеждаше по следния начин: Верстапен - Льоклер - Хамилтън. 

40/71: Британецът надделя над пилота на Ферари, заемайки второто място. Той пое сериозен риск, стъпвайки в прашната част от пистата, но въпреки това пожъна успех.

47/71: Промяна в Топ 10! Лендо Норис изпревари първо Окон, а след това и Хюлкенберг. 

48/71: На Фернандо Алонсо се наложи да напусне надпреварата поради технически проблем. Това затвърди лошото представяне на Астън Мартин.

49/71: Цунода опита да изпревари Оскар Пиастри, зад когото непосредствено се намираше. Японецът обаче се завъртя след контакт, изоставяйки сериозно в класирането.

56/71: Пиастри пропусна своя съотборник Норис, пред когото беше на по-малко от секунда. До решението се стигна след съгласуване с бокса. 

58/71: Устремът на Норис продължи. Той използва намаленото темпо на 6-ия Рикардо, скъсявайки дистанцията до минимум.

60/71: Норис пожъна успех, изпреварвайки Рикардо в завои 4 и 5. Мигновено след това се отдалечи на 1,3 секунди пред него.

65:71: Верстапен водеше с цели 13 секунди пред втория Хамилтън, който пък от своя страна бе на 7 пред Льоклер. Сайнц остана зад триото, на 9 секунди пред Ръсел.

67:71: Именно на 5-ото място, след като изпревари Ръсел в 4-и завой, се наставни Норис.

Ботас и Строл се удариха, след като канадецът се опита да направи изпреварване. Той получи достатъчно пространство за атаката, но при излизането от завоя сгреши. Строл отиде в бокса, докато Ботас продължи.

71:71: Макс Верстапен постигна петата си победа в Мексико, която се превърна и в рекордна 16-а такава за него през сезона. Това бе 51-вият успех в кариерата на нидерландеца във Формула 1. Той остави на 15 секунди зад себе си съответно Хамилтън и Льоклер. Сайнц остана на 4-ото място, следван от Норис

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички