Отиде си Ники Лауда


Отиде си Ники Лауда

4564 0

Великият австрийски автомобилен пилот Ники Лауда, трикратен шампион във Формула 1, почина тази нощ. Той си отиде от този свят на 70 години.

Легендата си отиде 3 месеца след трансплантация на бял дроб и тежко възстановяване. През последните седмици от живота си той отново влезе в болница.

Изключително жива представа за живота на Лауда дава пълнометражния филм "С пълна газ" (Rush). В него е описана битката му с Джеймс Хънт за титлата във "Формула 1" през 1976 година, която Лауда губи. Именно тогава Лауда катастрофира зловещо на пистата "Нюрбургринг". За почти 1 минута той остава в горящия кокпит, като вдишва токсични газове и получава страхотни изгаряния. И въпреки че лекарите не му дават никакъв шанс да продължи да се състезава отново, той го прави - при това само след 42 дни. Но заради катастрофата на два пъти той претърпява трансплантация на бял дроб - през 1977 година и 2005 година, преди да се подложи отново на интервенция преди месеци.

Лауда направи име и като предприемач - той стартира собствена авиокомпания и я продаде на Ryanair. Освен това Лауда беше и ръководител в отбора на Mercedes във Формула 1.

Ники Лауда беше впечатляващ и с острия си език. Многократно той блестеше с пиперливи думи, като една от най-запомнящите се негови реплики беше, че той има причина да е грозен, но много хора по света нямат такава.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Под лупа


Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник

В последните 10 години ситуацията в Левски не е спокойна, а от 2015 година насам се превърна и в истински тревожна,...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама