Дори на 70: За Палми Ранчев боксът остава без граници! (ВИДЕО)


Дори на 70: За Палми Ранчев боксът остава без граници! (ВИДЕО)
Снимка: архив

2489 0

Забележителният със спортното си дълголетие наш треньор по бокс Палми Ранчев отново доказа, че за силата на спортния дух няма граници. През последните години той предава опита си в бокса основно в Испания. Сега обаче ще проведе семинар и тренировка на 9 октомври, неделя, в столичния ABC FIGHT CLUB. За седмица това е второто му гостуване в клуба. На първата тренировка на 2 октомври акцентът бяха боксови комбинации и изпреварващи техники при атака и защита, както и ценни съвети за стратегия на ринга.

Една динамична тренировка, с много настроение и хумор, със специфични техники в бокса, работа по двойки, със спаринг партньори за всички, които проявиха интерес – треньори, състезатели, приятели. За да се реализират обаче младите в спорта, са им необходими дисциплина, режим и упорита работа, споделя той. Който разбрал – разбрал.

В заниманието се включиха многократна световна и европейска шампионка в таекуон-до, треньори по таекуон-до, бокс и кик бокс, съдии, любители и начинаещи на различни възрасти. Освен на чисто техническите похвати в бокса, спортната нагласа, физическата подготовка, те станаха свидетели и на неповторимия му стил и език, методика и начин на работа. Някои епизоди направо „плачат“ за документален филм за българския бокс през десетилетията.

Освен с енциклопедичните си познания в бокса, Палми Ранчев е забележителен и със спортното си дълголетие и с прекрасната физическа форма (през февруари т.г. навърши 70 години). За него в пълна сила важи спортната максима: „В спорта няма млади и стари, има можещи и неможещи“. Това прави особено ценни срещите и тренировките с хора като него, отдали живота си на спорта. От тях можем да почерпим не само новости в дисциплините, но и мотивация да продължим напред. Той е със собствен принос в подготовката на много от първите ни шампиони и медалисти и в бойни спортове, различни от бокса още от 90-те години на ХХ век. Също така – и към изграждането на методиката, по която и до днес се тренира в редица спортни зали.

В Испания, в боксов клуб в Барселона, сам тренира и споделя опита си, което го държи в кондиция с новостите в любимия спорт. Останалото време е за много писане, в което, както много пъти е казвал, вкарва в книгите екзотични образи от спорта и живота. Много гледане и анализи на стотици боксови срещи и събития от настоящето и миналото. Неуморен е и с тичането като с дъщеря си Адриана участват на различни дистанции в официални кросове, полумаратонски и маратонски дисциплини.

В София и Пловдив последните дни програмата му също е много гъста – основно с литература и бокс. Срещите със старите му приятели от средите на писатели, поети, журналисти, творци, както и боксьори, треньори, съдии от поне три поколения водят до постоянния обмен на информация, което движи нещата напред.

Името на Палми Ранчев е легенда сред възпитаниците на ABC FIGHT CLUB и на треньора по таекуон-до и кик бокс Красимир Гергинов. Многобройните му приятели остават с нетърпение за новите срещи в бокса и живота, следващата от които е на 9 октомври в зала 5Б на националния стадион „Васил Левски“. Поканата за гостуване е традиционна от главния треньор в ABC FIGHT CLUB Красимир Гергинов, с когото ги свързва дългогодишно приятелство в тренировъчните и състезателните зали.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички