2018 година и завръщането на Кубрат Пулев


2018 година и завръщането на Кубрат Пулев
Снимка: БГНЕС

6263 0

Безспорно един от най-добрите български спортисти през 2018 година беше Кубрат Пулев, а в основата на последните 12 месеца беше неговото дългоочаквано завръщане на професионалния ринг. След като през октомври 2017 година се наложи да се откаже от шанса си да се бие за световната титла на IBF в тежка категория на световния бокс срещу Антъни Джошуа, Кобрата се би за пръв път след година и половина пауза срещу Хюи Фюри в България през октомври. Но как се разви годината на големия български боксьор?

Спекулациите и игрите на "Зауерланд"

От самото начало на годината, след като вече беше възстановен от контузията, която го извади от мача срещу Антъни Джошуа, Кобрата беше готов да се бие с всеки един в тежка категория. Но, докато в медийното пространство се завъртяха имената на британеца, Дионтей Уайлдър, Джарел Милър и други, до сериозни преговори така и не се стигна. Причината за това се оказа германската промоутърска компания "Зауерланд", която бавно, но славно започна да потъва финансово, а в опитите си да се възползват за пореден път от Кобрата, собственоръчно накараха Пулев да търси нова мениджърска компания.

С това "търсене" бяха свързани и честите пътувания на Кубрат до САЩ, където в края на 2018 година подписа договор с един от най-великите промоутъри - Боб Аръм и неговата агенция "Топ Ранк".

"Битката" с Дилиън Уайт

За "сигурен" се считаше двубой на Пулев срещу Дилиън Уайт, като двамата трябваше да се срещнат в претендентски мач на IBF. Победителят получаваше гарантиран двубой срещу Антъни Джошуа, като дори се проведе търг за срещата срещу британския представител. Търгът беше спечелен от българина, а веднага след това Уайт обяви, че в мач с Пулев няма пари и предпочете да се оттегли от двубоя, защото не му хареса идеята да се бие в София.

Сделка с Хюи Фюри и раздялата със "Зауерланд"

През август от лагера на Кубрат Пулев имаше две огромни новини. Първата беше, че в крайна сметка той ще има мач, и то срещу един от най-добрите в категорията - младия Хюи Фюри, който едва на 24-годишна възраст имаше само една загуба, и то след спорно съдийско решение срещу Джоузеф Паркър. Срещата беше насрочена за октомври в София, а скоро след това последва и голямата бомба, която трябваше да гръмне много по-рано - раздялата между "Зауерланд" и Пулев.

Новината не изненада никого, след като германската компания многократно се възползва от класата на Кобрата и най-вече популярността му в България, организирайки две посредствени гала вечери в зала "Арена Армеец", първата от които срещу забравения от бокса Самюел Питър. В крайна сметка, Пулев прозря грешката си и му струва около 150 хиляди евро, за да се раздели с братята, които превърнаха "Зауерланд" от просперираща компания в посмешището на световния бокс.

Битката с Хюи Фюри

Краят на партньорството с германците доведе ново лице в екипа на Кубрат - Ивайло Гоцев, който се нагърби с отговорността да реализира битката с Фюри рамо до рамо с Кобрата. Партньорството се оказа ползотворно и за двете страни, а Пулев доказа, че организацията на подобно мащабно събитие не може да го разсее от главната му цел - победата в най-тежкия мач до момента в кариерата му. Фюри не е най-силният боксьор, срещу когото се е изправял, но след година и половина Пулев трябваше да се бие с по-млад представител в тежка категория, и то такъв, който тепърва навлиза в разцвета на силите си.

Кобрата не разочарова. Той показа подобрена защита, разнообразни атаки и шампионско спокойствие в тежките моменти, с които напълно заслужено спечели с единодушно съдийско решение. Пулев заяви пред света убедително, че всеки трябва да се съобразява с него, а успехът му гарантира нов шанс да се изправи срещу Антъни Джошуа - в края на 2019 година или началото на 2020.

Новата промоутърска компания

Годината на Кобрата завърши с изключително интересна новина. След като организира страхотна галавечер заедно с Ивайло Гоцев, промоутърът от "ЕПИК Спортс" сключи нова страхотна сделка за Кобрата - договор с "Топ Ранк", която е на Боб Аръм. Мениджърът е легенда в спорта, като е организирал мачове на куп легенди като Мохамед Али, Ивендър Холифийлд, Боб Фрейзър и много други именити боксьори през годините. Сега неговата цел е само една - да помогне на Пулев да се превърне в световен шампион.

"За нас е удоволствие и привилегия да сме част от екипа на Кубрат Пулев - следващият световен шампион. В следващите три месеца ще организираме негов двубой срещу някой от топ бойците в категорията, а по някое време през 2019-а той ще се бие за световната титла.

Първият двубой, на който бях промоутър, беше на Мохамед Али за титлата в тежка категория, а сега, на 87-годишна възраст, ще промотирам новия шампион в дивизията", похвали се Аръм в началото на месеца.

С поглед към 2019 година

Този път за Кобрата дълга пауза няма да има. Независимо от плановете на Антъни Джошуа, Кубрат Пулев има ясна идея за 2019 година - да изиграе минимум 3 мача, с които да се подготви максимално добре за атака на световния връх. Още през март или април той ще се бие в САЩ (по всяка вероятност в Чикаго), като е възможно и един от 3-те му мача отново да е в България.

През 2019 година обаче едно ще е сигурно - всички в тежка категория трябва да се съобразява със завърналия се сред най-добрите Кубрат Пулев - по-добър, по-гладен и по-целеустремен от всякога.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички