България тръгна мощно, но се срина и допусна кошмарен обрат срещу Турция на Евробаскет 2022


България тръгна мощно, но се срина и допусна кошмарен обрат срещу Турция на Евробаскет 2022
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1641 0

Българският национален отбор по баскетбол отстъпи на Турция с 87:101 (29:31, 23:19, 19:25, 16:26) и записа второ поражение на Европейското първенство по баскетбол в Тбилиси. "Лъвовете" започнаха равностойно срещата и дори водеха след първите две части, но след почивката се пропукаха и загубиха мача.

Мачът започна равностойно и в първите минути двата отбора вървяха точка за точка. Във втората част българският отбор успя да стигне до аванс от седем точки, но той бе заличен в края до само две. Двете точки се изпариха в третата част, когато Турция отбеляза шест точки повече.

С четири точки преднина турският отбор влезе уверено в последната част, където продължи да доминира - както в отбрана, така и в атака. В средата на последната четвърт Турция стигна до аванс от 16 точки, а в крайна сметка победи България с разлика от 14 пункта.

Росен Барчовски заложи на следната титулярна петица: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Везенков и Емил Стоилов. Първата част започна на високи обороти, а българският отбор заложи на повече опити за стрелба от тройката. Александър Везенков сбърка на два пъти от далечна дистанция, но Чавдар Костов и Станимир Маринов демонстрираха точен мерник извън дъгата, за да дадат ранен аванс на българския тим.

В средата на частта националният ни тим допусна Турция да спечели шест последователни точки и да обърне до 21:25. Отговорът обаче не закъсня и "лъвовете" съумяха да скъсят изоставането си до края на частта, която завърши при резултат 29:31.

Във втората четвърт Александър Везенков продължи да притиска отбраната на Турция и пръв достигна до двуцифрен резултат от точки. Дий Бост също помогна с играта си, за да изведе България напред в резултата с аванс от седем точки за 42:35. Турция отвърна с три тройки, с които резултатът бе изравнен - 48:48. При оставащи 40 секунди българският отбор съумя да си върне крехкия аванс от две точки за 52:50 преди почивката.

Третата част започна с размяна на удари зад дъгата, които поставиха България в догонваща позиция. Турският отбор се оказа по-успешен в офанзивен план в следващите няколко минути, с което се откъсна в резултата, за да поведе със седем точки за 66:73. Все пак в края на частта България успя да намали пасива си до четири пункта за 71:75 точки.

В последната четвърт българският тим се опита да потърси обрата, но отбраната на турския отбор ги ограничи максимално. В същото време Турция продължи да бележи в коша на България и да увеличава аванса си, който достигна двуцифрена разлика при 73:84. "Лъвовете" намалиха изоставането си до осем точки, но само за да видят как разликата отново набъбва до цели 16 за 79:95. В крайна сметка мачът завърши с разлика от 14 точки, като Турция спечели с 87:101 точки.

Това е втора загуба за България на Евробаскет, след като на старта българският тим отстъпи и на Испания. "Лъвовете" ще имат възможността да се реваншират още утре (4 септември), когато се изправят срещу тиман на Черна гора, който също загуби от Турция, но пък победи Белгия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички